Volkswagen možno predá 'Lambo' či Ducati. Ak nezvládne pôžičku

Ak bude aféra Dieselgate stáť viac, ako Voklswagen predpokladá, je možné, že koncern pristúpi k predaju niektorých značiek. To je ale naozaj až krízový scenár.

11.12.2015 18:00
VW - portfólio Foto:
Volkswagen zvažuje krízový scenár predaja značiek Bentley či Ducati. Jeho portfólio je na to dosť bohaté.
debata (1)
Aféra s falšovaním emisií začrie poriadne hlboko do vrecka koncernu Volkswagen. Milióny dotknutých áut budú znamenať mamutie zvolávacie akcie, pokuty a množstvo súdnych sporov. Koncern si už teraz vytvára finančnú rezervu vo výške šiestich miliárd eur, o miliardu zníži výdavky do vývoja a podľa najnovších informácií chce ďalšie tri miliardy ušetriť na subdodávateľoch. Bude teda požadovať zníženie cien. Zredukuje tiež počty modelov a výbav, čo zvýši efektivitu výroby.

To všetko však stačiť nemusí. Od rôznych európskych bánk si preto Volkswagen berie pôžičku vo výške 20 miliárd eur. Celkové odhady na sanáciu škandálu však niektorí experti odhadujú až na 40 miliárd eur. Pôžička musí byť pritom splatená do jedného roka. V súvislosti s tým pripravuje VW aj záložný plán pre prípad, že by túto enormnú finančnú záťaž nezvládol. Agentúra Reuters, s odvolaním sa na zdroj automobilky, informovala, že krízový scenár počíta s predajom niektorých značiek koncernu.

Prvou obeťou by sa mohli sať divízie MAN Turbo a MAN B&W Diesel, ktoré produkujú motory a generátory pre priemyselnú výrobu. Ak by ani to nestačilo, mohlo by ísť do tuhého odpredajom značiek Bentley, Lamborghini alebo talianskeho výrobcu motocyklov Ducati. Volkswagen je však podľa rovnakého zdroja presvedčený, že k tomu nedôjde. Škrty vo výdavkoch sa ale rozhodne nedotknú značky Bugatti. Tá ohlásila príchod nového hyperšportu už na jarný autosalón v Ženeve.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Lamborghini #dieselgate #Ducati
Články podľa značiek