Intelligent Glass: Continental má technológiu na stmievanie okien

Na veľtrhu spotrebnej elektroniky predstaví Continental špeciálnu fóliu, ktorá dokáže aktívne regulovať priepustnosť svetla. Znížiť by mala energetickú náročnosť klimatizácie a tým aj spotrebu paliva a emisie CO2. Zatiaľ je však drahá.

16.12.2015 16:00
Continental - stmievanie okien Foto:
Špeciálna fólia obsahuje takzvané doskové kondenzátory. Tie sú usporiadané chaoticky, čím bránia prieniku svetla. Ak nimi však preteká prúd, zoradia sa symetricky, čím dovolia lúčom prejsť cez sklo.
debata (2)

Jeden z najväčších dodávateľov pre automobilový priemysel, spoločnosť Continental, sa na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES 2016 v Las Vegas pochváli fóliou, ktorou bude možné plynule meniť zatmavenie okien áut. Pochopiteľne, nejde o nič nové. Čosi podobné už niekoľko rokov ponúka Mercedes-Benz pod názvom Magic Sky Control. Funguje to na základe takzvaných doskových kondenzátorov, čo sú častice v skle, ktoré sa za normálneho stavu zoskupujú chaoticky a tým bránia prepúšťaniu svetelných lúčov. Keď však nimi preteká elektrický prúd, zoradia sa tak, že umožnia prejsť svetlu cez sklo.

Mercedes-Benz však používa Magic Sky Control len pre sklenené panoramatické strechy, pričom doskové kondenzátory musia byť súčasťou samotného skla. V prípade riešenia od Continentalu ide však o fóliu, ktorú je možné aplikovať prakticky kdekoľvek, teda na všetky okná. Cieľom nie je ani tak meniť atmosféru v kabíne vozidla či vytvoriť viac súkromia pre posádku tým, že sa okná zatmavia, ale šetriť spotrebu paliva. Ako? Ak do interiéru prenikne v slnečnom počasí menej lúčov, bude sa menej prehrievať. Či už počas parkovania alebo počas jazdy. To znamená menej práce pre klimatizáciu a menej spotrebovaného paliva alebo elektriny.

Technológiu Intelligent Glass Control možno... Foto: Continental
Continental - stmievanie okien Technológiu Intelligent Glass Control možno použiť na všetkých sklách auta. Problémom je ale legislatíva.

Continental vypočítal, že technológia Intelligent Glass Control by dokázala zredukovať emisie CO2 o štyri gramy na 100 km. To sa zdá síce málo, ale dnes sa cení každý jeden. Pre elektromobily by to mohlo znamenať predĺženie dojazdu až o 5,5 %. A okrem toho by mala posádka k dispozícii spomínané benefity, ako sú väčšie súkromie či menej prehriaty interiér. Pre vodiča by to zas mohlo znamenať menší svetelný šok napríklad pri výjazde z tunela alebo nahradenie tradičných slnečných clôn. Continetal však vie, že rozšíreniu technológie bráni jednak vysoká cena, ktorú zatiaľ nazval „náročnou“, a na druhej strane legislatíva.

Tá zatiaľ umožňuje úpravu priehľadnosti čelného skla len na miestach, ktoré bežne zakrývajú clony alebo vnútorné spätné zrkadlá. Časom by však mohlo dôjsť k zmenám a rozšírením aj k zníženiu ceny. Takže je možné, že sa s Intelligent Glass Control stretneme neskôr nielen v autách vyšších segmentov, ale aj v mainstreamových modeloch. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde však vždy o doplnok na zozname príplatkov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Continental #stmievanie okien #Intelligent Glass Control
Články podľa značiek