MAZ-2000 Perestrojka: Ruský kamión chcel zmeniť svet dopravy

Vznikol v čase perestrojky a na autosalóne v Paríži spôsobil poriadny rozruch. Projekt ruského MAZ-u bol však príliš odvážny na to, aby mal šancu na úspech. Vyžiadal by si veľké zmeny v systéme nákladnej dopravy. Časť jeho nápadov nakoniec skončila v Renaulte.

25.12.2015 07:00
debata (44)
Koncept kamiónu budúcnosti MAZ-2000 mal kabínu... Foto: MAZ
MAZ-2000 Perestrojka Koncept kamiónu budúcnosti MAZ-2000 mal kabínu spojenú s „návesom“, predný otočný riadiaci modul a zadný modul s motorom. Ušetrila sa tak jedna náprava.

Kamióny sa v podstate nemenia. Štandardnú súpravu vždy tvorí ťahač s motorom a náves. Má to obrovské výhody. Prakticky akýkoľvek ťahač možno spojiť s akýmkoľvek návesom. A unifikácia je presne to, čo potrebuje svet nákladnej automobilovej dopravy. Zjednodušuje to logistiku a znižuje náklady. Jediným negatívom je fakt, že z celkovej dĺžky súpravy uberá veľkú časť práve ťahač. Jednoducho, tam kde je kabína, nemôže byť náklad. A presne to sa snažil zmeniť odvážny projekt ruského, presnejšie bieloruského MAZ-u (Minskyj Avtomobilnyj Zavod), ktorý na autosalóne v Paríži predstavil v roku 1988 kamión budúcnosti MAZ-2000 Perestrojka.

Vznikal na čistom hárku papiera a keďže išlo len o štúdiu, konštruktéri ani dizajnéri nemali zviazané ruky. Koncept štandardného kamiónu „prekopali“ naozaj od podlahy. Úplne zrušili tradičné ponímanie súpravy. MAZ-2000 nemal totiž štandardný ťahač ani štandardný náves. Súpravu tvorila kabína napojená priamo na „náves“. Tým sa podarilo maximalizovať dĺžku ložnej plochy nákladného priestoru, pretože zmizla medzera medzi týmito dvoma časťami súpravy. Ako však ovládať takýto pevný 18 metrov dlhý kolos? Konštruktéri na to vytvorili nezávislý otočný podvozkový modul pod kabínou. Ten dokonca nepotreboval ani klasické natáčacie kolesá, otáčal sa okolo kĺbu celý. Pod kabínou tak bola len jediná náprava.

Predné kolesá sa neotáčali. Natáčal sa celý... Foto: MAZ
MAZ-2000 Perestrojka Predné kolesá sa neotáčali. Natáčal sa celý predný modul pod kabínou.

O pohon sa zas staral zadný modul „návesu“ vybavený motorom. Predná časť MAZ-u 2000 mala teda len riadiacu funkciu, kým tá zadná pohonnú. Bola tu však chybička krásy. Ak ste kabínu odpojili od nákladnej časti, nebola schopná pohybu. Kamión bol funkčný len ako celok. Okrem zväčšenia ložnej plochy priniesol MAZ-2000 aj ďalšie výhody. Súprava mala len tri nápravy namiesto bežných štyroch, čo znižovalo valivý odpor. A lepšia bola aj aerodynamika, pretože medzi kabínou a „návesom“ nevznikali turbulencie. Navyše bola navrhnutá tak, aby presne lícovala s nákladnou časťou. Bol tu teda predpoklad nižšej spotreby paliva.

V luxusne zariadenej kabíne nechýbala... Foto: MAZ
MAZ-2000 Perestrojka V luxusne zariadenej kabíne nechýbala klimatizácia, chladnička, stolík, lôžko na spanie, varič a dokonca cúvacia kamera.

MAZ-2000 bol vybavený 11,9-litrovým radovým 6-valcom MAN D2866 s výkonom 290 koní. Tie posielal ku kolesám cez 12-stupňovú prevodovku s automatickým radením. Dvanásťtonový kolos s celkovou užitočnou hmotnosťou 29 ton dosahoval maximálnu rýchlosť 120 km/h. A Sovieti išli ešte ďalej. Ideou bolo totiž vytvárať celé autovlaky, teda spojiť viacero súprav dohromady. To by znamenalo, že jeden vodič prepraví aj trojnásobok nákladu. Opäť úspora na strane prepravných spoločností. Vodič mal pritom k dispozícii veľmi slušný komfort. Nechýbala klimatizácia, varič, stolček, lôžko na spanie a dokonca ani cúvacia kamera. V kabíne s úplne rovnou podlahou sa dalo navyše pohodlne pohybovať.

Verzia s troma nápravami mala užitočnú hmotnosť... Foto: MAZ
MAZ-2000 Perestrojka Verzia s troma nápravami mala užitočnú hmotnosť až 29 ton. Dvojnápravová modifikácia by zvládla 21.

Jednoduché bolo aj nastupovanie vďaka posuvným dverám. Závislosť kabíny a „návesu“ však zároveň znamenala, že takýto koncept kamióna by si vyžiadal obrovské zmeny v celom systéme nákladnej dopravy. Kabínu by totiž nebolo možné pripojiť k žiadnemu štandardnému návesu a ak aj áno, bol by nehybný, pretože prednému modulu chýbal motor. Musela by sa teda zmeniť celá koncepcia prepravy tovaru. A to by bola príliš veľká daň za výhodu o čosi väčšej ložnej plochy, prípadne nižšej spotreby nafty. Projekt jednoducho nemal šancu na úspech. Bol tak trochu výsledkom eufórie z politického odmäku počas perestrojky. Nakoniec zapadol prachom.

Ideou bolo vytvárať z jednotlivých nákladných... Foto: MAZ
MAZ-2000 Perestrojka Ideou bolo vytvárať z jednotlivých nákladných častí vybavených vlastnými motormi celé autovlaky.

V každom prípade však inšpiroval francúzsky Renault, ktorý prišiel v roku 1990, teda len dva roky po MAZ-2000, s veľmi inovatívnym ťahačom Magnum. Ten až príliš verne pripomínal ruský projekt. Napríklad horizontálnym oddelením kabíny od podvozka či úplne rovnou podlahou interiéru. A na rozdiel od Rusov s ním urobili Francúzi obrovskú kariéru. Pre úplnosť dodajme, že názov MAZ-2000 je nielen vtedajšou metaforou na budúcnosť, ale zároveň aj odkazom na prvé nákladné auto bieloruského podniku, MAZ- 200, ktoré vzniklo tesne po druhej svetovej vojne ešte s dvojtaktným benzínovým motorom od amerického General Motorsu.

MAZ-2000 Perestrojka
MAZ-2000 Perestrojka
+21MAZ-2000 Perestrojka

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #MAZ
Články podľa značiek