Tesla zaknihovala rekordné predaje. Odbyt zvýšila o 60 %!

Americký výrobca elektromobilov Tesla dodal vlani na trh 50 580 vozidiel. Vlani to bolo len 31 655 áut. Tým spoločnosť splnila svoj cieľ, ktorý počítal minimálne s 50 000 predanými kusmi.

11.01.2016 12:00
Tesla Motors - továreň Foto:
Odbyt Tesly narástol aj napriek oneskorenému nábehu výroby SUV Tesla Model X.
debata (6)

Automobilka oznámila, že vo štvrtom štvrťroku dodala na trh 17 400 vozidiel. To síce bolo na dolnom konci jej očakávaní, je predaj však medziročne i tak stúpol za posledný kvartál o 77 percent. Celkovo sa predaje za dvanásť mesiacov vyšplhali na 50 580 kusov, čo je až o 60 % viac. Pôvodne síce Tesla očakávala, že odbyt stúpne až o 70 %, ale v priebehu roka, najmä z dôvodu oneskorenia nábehu výroby crossoveru Model X, svoje plány mierne zredukovala. A to na 50– až 55-tisíc predaných áut.

Model X, ktorý sa dostal na trh s ročným oneskorením, mal na výsledok Tesly len minimálny vplyv. Od septembra, kedy ho bolo možné kúpiť, sa preň rozhodlo len 208 zákazníkov. Tí ostatní ešte čakajú, pretože dodacia lehota na Model X je niekoľko mesiacov. Práve Model X by mal v budúcnosti postaviť ekonomiku automobilky na nohy. Veria v to aspoň investori, pretože po rokoch investícií je Tesla stále stratová, a to v miliardách dolárov.

Spoliehať sa môže aj na ďalšiu novinku, Teslu Model 3, ktorá by sa mala predstaviť už v marci v Ženeve a má byť podstatne lacnejšia, ako luxusná Tesla S. Konkurovať má najmä prémiovým modelom strednej triedy, ako BMW radu 3, Mercedesu-Benz triedy C či Audi A4. Pochopiteľne, na rozdiel od nich pôjde opäť o čistý elektromobil. Firma však upozornila, že môže trvať až dva roky, kým sa Tesla Model 3 dostane na výrobné linky a následne do predaja.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Motors
Články podľa značiek