V Nórsku zhorela ďalšia Tesla S. Priamo na nabíjačke

V Nórsku, krajine s najväčším podielom elektromobilov, si americká Tesla urobila poriadnu hanbu. Jej model S zhorel do tla počas nabíjania. Nie je to prvý prípad. Požiare týchto elektromobilov boli hlásené už v roku 2013.

18.01.2016 16:00
Tesla S - požiar Foto:
Požiar modelu S vznikol počas nabíjania na nabíjacej stanici Tesly juhozápadne od hlavného mesta Osla. Hasičom sa podarilo plamene skrotiť, no z auta ostal len vrak.
debata (20)
Internetom koluje video z nedávneho požiaru amerického elektromobilu Tesla S. Vzniklo v Nórsku na nabíjacej stanici Supercharger, kde vozidlo počas „tankovania“ zhorelo do tla. Nie je to dobrá reklama, najmä v krajine s najväčším počtom elektromobilov na obyvateľa. Tesla však mala s požiarmi problém už dávnejšie. Známe boli tri prípady z roku 2013, keď došlo k vznieteniu po havárii. To síce nie je tento prípad, ale Tesla o rizikách požiaru počas dobíjania vedela už dlhšie.

Na vine bol konektor NEMA 14–50 UMC, ktorý používa a ktorý sa prehrieval natoľko, že mohol spôsobiť následné horenie. V súvislosti s týmto problémom zvolala do servisov už v roku 2014 takmer 30 000 vozidiel Tesla S a upravila ich softvér tak, aby zabránila prípadným rizikám. Nový nórsky prípad však ukazuje, že problém nemusel byť úplne odstránený. Scenár sa totiž opakoval. Majiteľ modelu S ho jednoducho pripojil s supernabíjacej stanici neďaleko Osla, ktorú prevádzkuje automobilka, a za krátky čas sa objavili plamene.

Hasičom sa podarilo požiar následne uhasiť, ale z auta ostal len vrak. Tesla reagovala vyhlásením, že nedošlo k žiadnej ujme na životoch ani k zraneniam a že udalosť prešetruje. Presnejšie informácie poskytne neskôr. Na druhej strane treba pripomenúť, že horia aj iné autá, no na rozdiel od konkurenčných firiem s klasickou ponukou modelov so spaľovacími motormi, je americký výrobca elektromobilov pod väčším drobnohľadom. Každý incident mu tak prináša oveľa väčšiu negatívnu reklamu.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla S #Tesla #Tesla Model S #Tesla Motors
Články podľa značiek