Saab je definitívne minulosťou. NEVS prišlo o značku

Spoločnosť NEVS, ktorá odkúpila torzo švédskej automobilky Saab, prišla o značku. Svoje plány na výrobu elektrického Saabu 9-3 a ďalších elektromobilov síce nemení, bude však musieť zmeniť názov. Čo vlastne získala?

04.02.2016 16:00
Saab - logo Foto:
Majiteľ značky Saab, švédska letecká spoločnosť Saab AB, definitívne zakázal novému vlastníkovi zvyškov Saabu používať názov aj logo bývalej švédskej automobilky.
debata

Nedávno to už vyzeralo, že švédsky Saab skutočne vstane z popola. Automobilka v bývalom vlastníctve gigantu General Motors sa ocitla pred pár rokmi na okraji priepasti a pred dvoma rokmi skončila v majetku spoločnosti National Electric Vehicle Sveden (NEVS). Tá mala v pláne postaviť Saab za pomoci čínskeho kapitálu od Dongfeng Motors opäť na nohy, aj keď trochu zvláštnym spôsobom. Oznámila, že chce vyrábať pôvodný Saab 9–3 ako elektromobil a na platforme konceptu Phoenix, ktorú získala od General Motorsu, aj celý rad ďalších elektrických áut.

Jej plánom síce málokto veril, ale v decembri prišla fantastická správa, že NEVS uzavrelo s čínskou lízingovou spoločnosťou Panda New Energy dohodu na dodávku celkom 250 000 elektro­mobilov! Budú medzi nimi elektrifikované Saaby 9–3, fastback strednej veľkosti, plánovaný na rok 2018 a neskôr aj ďalšie tri crossovery od malého mestského až po väčší rodinný. Na tom sa síce nič nemení a NEVS má vďaka tomu o budúcnosť postarané, no vo vzduchu visel už dávnejšie problém s právami na značku Saab, ktoré mala NEVS len na dobu určitú.

NEVS plánoval pod logom Saabu vyrábať a... Foto: Saab
Saab NEVS plánoval pod logom Saabu vyrábať a predávať viacero elektromobilov. Teraz pre ne bude musieť nájsť nový názov.

Švédska letecká spoločnosť Saab AB, ktorá vlastní meno Saab a tiež tradičné logo bývalej automobilky, teraz ale oznámila, že čínskym vlastníkom NEVS neumožní používať ďalej tradičný názov. „Zrušili sme NEVS práva na používanie značky,“ uviedol stručne k téme hovorca Saabu Sebastian Carlson a zároveň zdôraznil, že už neprebiehajú ani nie sú v pláne žiadne ďalšie rokovania o ich znovunadobudnutí. Švédsky výrobca lietadiel nechce byť teda nijako spájaný s aktivitami nového vlastníka vyvíjajúceho aktivity najmä v Číne

NEVS skončil bez mena a pre nové produkty bude musieť celkom určite nájsť nové. Aké, nie je známe. „Keď predstavíme naše nové vozidlá, uvedieme, akú značku použijeme,“ povedal hovorca NEVS Kai Johan Jiang. Nový názov má pritom zohľadňovať najmä čínske potreby, keďže Čína bude hlavným teritóriom produktov spoločnosti. Na mieste je otázka, čo vlastne získalo NEVS, keď preberalo švédsku automobilku? Odpoveďou je Saab 9–3, továreň v Trollhatane a platforma Phoenix, na ktorej vznikne rodina nových elektromobilov.

Podľa slov šéfa NEVS Matiasa Bergmana chce firma v budúcnosti vyrábať až 250 000 vozidiel ročne. Vo Švédsku budú vznikať karosérie a v novom závode v Číne je plánovaná finálna montáž. Načo však bude spoločnosti takáto drahá logistika, ak nemôže podporiť predaj nových vozidiel švédskym imidžom a značkou Saab, ťažko povedať. Každopádne, s prvým od základu novým produktom by sme sa mali stretnúť už o dva roky. Zatiaľ bude bežať produkcia elektrickej verzie starého Saabu 9–3.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Saab #NEVS
Články podľa značiek