Pre tínedžerov a seniorov je najlepšia Honda Accord

Taký názor má americký magazín Consumer Reports. Týmto dvom skupinám užívateľov však odporúča aj iné alternatívy.

04.08.2010 00:08
Honda Accord US Foto:
Honda Accord US verzia
debata

Honda Accord je u nás pojem, ktorý symbolizuje športový sedan (prípadne kombi) strednej triedy. V USA Accord odporúčajú neskúseným vodičom a dôchodcom. Mnohí môžu namietať, že predsa americký Accord je úplne iné auto ako európsky a japonský. Áno, je to pravda.

Pri piatej generácii v prvej polovici deväťdesiatych rokov došlo v modelovom rade Accord k rozkolu a Honda začala rozlišovať medzi Accordom pre Európu a Accordom pre Japonsko a Severnú Ameriku. Od siedmej generácie majú Japonci rovnakú verziu ako Európa (resp. naopak).

Momentálne je americký Accord asi o 20 cm dlhší ako európsko-japonský, s rázvorom dlhším skoro o 10 cm. Celkovo ide o úplne iné auto, pre úplne inú cieľovú skupinu, na úplne odlišne správajúcom sa trhu. Ale Consumer Reports zároveň medzi odporúčané autá pre tínedžerov zaradil aj Acuru TSX, ktorá je prakticky identická s „našou“ Hondou Accord.

Namiesto "H" je na maske... Foto: Acura
Acura TSX Namiesto "H" je na maske "A", ináč je TSX ako náš Accord.

Medzi hlavnými kritériami, podľa ktorých magazín vyberal autá pre „deti“ a starcov, bola úroveň bezpečnostnej výbavy (kontrola stability, hlavové airbagy). Podľa správy Consumer Reports rodičia tínedžerov si často myslia, že čím väčšie auto svojim ratolestiam kúpia, tým majú väčšiu šancu dožiť sa maturitného plesu.

Magazín naopak odporúča vozidlá s dobrými jazdnými vlastnosťami, slušnou bezpečnostnou výbavou a aspoň priemernou spoľahlivosťou. Pri senioroch výber zohľadňuje aj ľahký prístup do vozidla, dobrý výhľad, pohodlné sedadlá a priestorovú ponuku.

Magazín pri výbere zohľadňoval aj výšku užívateľov a preto autá rozdelil aj podľa segmentov. Jediným autom, ktoré magazín považuje za vhodné pre veľkých aj malých, tínedžerov aj seniorov, je Honda Accord. Na týchto odporúčaniach je však jedna pozoruhodná vec. Všetky autá vhodné pre mládež a dôchodcov pochádzajú z Ázie.

Výber Consumer Reports pre tínedžerov
Malé automobily Stredné sedany Malé SUV
Hyundai Elantra SE (2008–2010) Acura TSX (2004-) Honda CR-V (2005-)
Mazda3 (2007-) Honda Accord (2008-) Nissan Rogue (2008-)
Scion xB (2008-) Kia Optima (2007-)  

()stabilizačný systém štandardne alebo za príplatok od roku

Výber Consumer Reports pre seniorov
Mikrovan Minivan Malé SUV Luxusný sedan Rodinný sedan
Kia Rondo Honda Odyssey Subaru Forester XT Limited Hyundai Azera Honda Accord
debata chyba
Články podľa značiek