Mercedes-Maybach S600 Guard: Nedobytná pevnosť stojí 470 000 €

Nová vlajková loď Mercedesu je prvým civilným autom sveta, ktoré odolá útočným puškám aj výbušninám. Balistická norma VR10 z neho robí nedobytnú pevnosť.

04.03.2016 12:00
debata (7)
Súčasťou ochrany posádky je aj civilný vzhľad.... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach S600 Guard - 2016 Súčasťou ochrany posádky je aj civilný vzhľad. Navonok sa Maybach S 600 Guard totiž tvári takmer ako jeho „bežní“ súrodenci.

Žiadne iné sériové auto ešte neponúklo takú vysokú úroveň ochrany a zároveň luxusu ako nový Mercedes-Maybach S600 Guard. Spája v sebe vrcholový model Maybachu, ktorý je v porovnaní s triedou S o 20 cm dlhší, s vidlicovým 12-valcom a balistickou ochranou triedy VR10. Táto najvyššia norma znamená, že koráb dlhý 5 453 mm odolá streľbe guľkám z kalenej ocele vystrelených z útočnej zbrane, a to z bezprostrednej blízkosti. Napriek tomu chvíľu trvá, kým zistíte, že nejde o štandardný Maybach. Aj táto kamufláž je podľa Mercedesu súčasťou ochrany posádky.

Podrobnosti o ochrane výrobca neuvádza.... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach S600 Guard - 2016 Podrobnosti o ochrane výrobca neuvádza. Dôležité je, že úpravy štartujú už počas výroby. To znamená, že vozidlo sa neupravuje dodatočne.

Vozidlo tiež spĺňa normu ERC 210 (Explosive Resistant Vehicles), ktorá ho robí odolným proti výbušninám. V tomto smere je Maybach Guard zatiaľ neprekonaný, keďže napríklad konkurenčné Audi A8 L Security ponúka certifikát VR10 len pri určitých častiach karosérie. Úpravy začínajú už počas produkcie a týkajú sa vystuženia skeletu karosérie výstuhami z ušľachtilej ocele, ktorý musí byť prispôsobený väčšej hmotnosti. Zároveň bolo nutné vytvoriť prekrytia v častiach, kde jednotlivé diely lícujú. Vrstvené okná sú potiahnuté polykarbonátom, no napriek tomu si zachovávajú dokonalú priesvitnosť.

Luxus na palube nijako neutrpel. Guard je... Foto: Mercedes-Maybach
Mercedes-Maybach S600 Guard - 2016 Luxus na palube nijako neutrpel. Guard je schopný poskytnúť rovnaký komfort.

Podvozok je chránený proti výbušninám pancierom a karoséria komponentmi z aramidu. To je však všetko, čo o novinke Mercedes-Maybach prezradil. Svojich klientov totiž chráni aj informačným embargom o skutočných schopnostiach tejto ultraluxusnej limuzíny, ktorá je výsledkom 80-ročných skúseností Mercedesu so stavbou pancierových vozidiel. Tajomstvom sú aj dynamické parametre. Ale 6-litrový 12-valec s dvojicou turbodúchadiel a výkonom 390 kW si vie určite poradiť s hmotnosťou, ktorá by sa mohla pokojne priblížiť k hranici troch ton.

Úpravami musel prejsť aj zosilnený podvozok a samozrejme špeciálne pneumatiky s technológiou run-flat stavané na vysoké zaťaženie a núdzový dojazd. Mercedes-Maybach S 600 Guard dopĺňa rodinu pancierových Mercedesov, do ktorej dnes patria aj model S 600 Guard, S 500 Guard, GLE 350d Guard, GLE 500 Guard a off-road Mercedes-Benz G 500 Guard. Maybach Guard však tvorí pre svoj luxus, výkon a úroveň ochrany vrchol hierarchie. Potom neprekvapí, že stuttgartská automobilka si svoj produkt cení na 470 000 eur. Môže to byť však cena za život.

Mercedes-Maybach S600 Guard - 2016
Mercedes-Maybach S600 Guard - 2016
+7Mercedes-Maybach S600 Guard - 2016

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Mercedes-Maybach #autosalón Ženeva 2016
Články podľa značiek