Peugeot a Citroën chcú späť do USA. Po 25 rokoch!

Šéf koncernu PSA, Carlos Tavares má odvážne plány. V najbližších rokoch chce v rámci rastovej expanzie zaútočiť na trh v Severnej Amerike. Posledné auto tam však koncern predal v roku 1991.

21.03.2016 16:00
PSA - USA Foto:
Citroën a Peugeot nepôsobia v USA už niekoľko desiatok rokov. Citroën skončil svoje aktivity za Atlantikom v roku 1974 a Peugeot o 17 rokov neskôr. Vydláždiť cestu im má nová prémiová značka DS.
debata (2)
Koncern PSA ukončil pod vedením prísneho Carlosa Tavaresa prvú časť svojho záchranného plánu Back in the Race. Peugeot, Citroën a DS sa vrátili po rokoch do čiernych čísiel. Na rad teraz prichádza druhá expanzná fáza. Jej súčasťou má byť podľa Tavaresa aj návrat značiek Peugeot a Citroën do USA. A to po dlhých rokoch. Citroën to totiž za Atlantikom „zabalil“ už v roku 1974 a Peugeot predal posledný model v USA v roku 1991.

Američania teda o týchto značkách už nemajú veľké povedomie. Výnimkou je možno Peugeot, ktorý má niekoľko víťazstiev v najslávnejšom americkom závode do vrchu v Pikes Peak, a jeho kabriolet 403 z rokov 1956 až 1961 zas preslávil filmový detektív Columbo. PSA sa však na nostalgiu spoliehať nebude. Peugeot a Citroën preto nemajú byť prvými vyslancami za veľkou mlákou. Cestu im má vydláždiť nová prémiová značka DS, ktorá počíta s tým, že do roku 2020 pribudne v jej portfóliu šesť úplne nových modelov.

Tie by už mali spĺňať nové celosvetové emisné a bezpečnostné predpisy. I tak má tento plán niekoľko kritických miest. PSA nemá v USA distribučnú sieť, i keď napríklad Peugeot zavrel svoju kanceláriu v Detroite len pred troma rokmi, a tiež mu chýba fabrika. Dovoz vozidiel do USA by sa totiž prejavil vo vyšších nákladoch a následne by sa premietol do cien vozidiel, čím by stratili konkurencieschop­nosť. Tavares bude preto iste opatrný a celý proces sa nebude snažiť urýchliť. Viac by o novom expanznom pláne mal prezradiť 5. apríla. Okrem USA sa však šušká aj o ďalších nových trhoch, napríklad o Iráne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Citroen #Peugeot #PSA
Články podľa značiek