Range Rover Sport Coupé: Kladivo na BMW X6 príde aj z Británie

V rade luxusných britských SUV pribudne už na budúci rok nové kupé. Stáť bude medzi Range Roverom Evoque a väčším Sportom.

31.03.2016 16:00
Range Rover Sport Coupé - ilustrácia Foto:
Základom nového SUV-Coupé zo Sollihulu sa má stať Jaguar F-Pace. To mu prinesie ľahkosť celohliníkovej konštrukcie. Vrcholová verzia s 8-valcom má mať 505 koní. Toto je zatiaľ len ilustrácia britského Autocaru.
debata (3)

Land Rover je mimoriadne úspešnou automobilkou, aj keď už pod krídlami indického koncernu Tata Motors. V poslednom čase v jeho portfóliu pribudla nielen klasika v podobe nového Range Roveru a Range Roveru Sport, ale aj nástupca Freelanderu, teda Discovery Sport a otvorený Evoque Cabrio. Britom sa však stále máli a vo svojej ponuke vidia ďalšiu medzeru. Už dlhší čas sa totiž v britských motoristických médiách špekuluje o novinke, ktorá by sa zaradila medzi súčasný Evoque a väčší Range Rover Sport.

Má to logiku. Kým 5-dverový Evoque má na dĺžku len 4,4 metra, Sport je až o 45 cm dlhší, teda takmer o pol metra. Logicky sa núkala možnosť, že nový model s kódovým označením L560 postaví Land Rover na platforme Discovery Sport. Lenže tak to nebude. Prémiový charakter si chce športový Range Rover zachovať vďaka použitiu novej hliníkovej platformy iQ(AL), ktorú využíva sesterský Jaguar F-Pace. Rozdiel má spočívať aj v imidži. Kým Discovery Sport je praktickým modelom s troma radmi sedadiel, Sport Coupé, ako napovedá názov, bude konkurentom pre nemecké SUV-kupé.

To znamená nižšiu stavbu karosérie, splývavú siluetu kabíny a maximálne päť miest na sedenie. Na dĺžku má mať približne 4,6 metra, čím presne sadne medzi svojich starších súrodencov. Viac ako BMW X6 a Mercedes-Benz GLE Coupé mu však budú vzhľadom na rozmery bližšie BMW X4 a Mercedes-Benz GLC Coupé. Zo svoju cenu sa pri nich ale hanbiť určite nebude. Stáť má od 60-tisíc libier, teda asi 76 000 eur. Za túto cenu dostanú zákazníci štýlový model, ktorý síce nebude kráľom terénu, ale rozhodne suverénom na asfalte. Aj preto sa počíta už v základe so 6-valcovými motormi.

Vrcholová verzia SVR by mala dostať dokonca päťlitrový kompresorový 8-valec s výkonom 404 kilowattov. Ak uvážime, že vďaka hliníkovej karosérii bude Sport Coupé približne o 400 kg ľahší ako BMW X6, je sa na čo tešiť. Zákazníci však zaň zaplatia minimálne 114 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Land Rover #Range Rover #Range Rover Sport
Články podľa značiek