Mitsubishi eX Concept: Elektrický crossover ukazuje budúcnosť ASX

Mitsubishi chce svoju budúcnosť založiť na crossoveroch a SUV. Ženevský koncept eX je tak pohľadom do blízkej budúcnosti. Má síce elektrický pohon, ale v podstate je predobrazom nového sériového ASX.

06.04.2016 16:00
debata (1)
Nástupca ASX bude disponovať novou prednou... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi eX Concept - 2016 Nástupca ASX bude disponovať novou prednou maskou Dynamic Schield, podobne ako štúdia eX.

Mitsubishi malo vlani plodný rok. Zmodernizovalo populárny ASX, facelift neobišiel ani Outlander a na záver prišla úplne nová generácia pikapu L 200. Modelová obnova bude pokračovať aj v ďalších rokoch, pričom prioritu dostanú SUV a crossovery. Aj preto sme tu po minulé roky mali niekoľko konceptov na túto tému. Napríklad GC-PHEV, XR-PHEV či AR. Teraz už však ide do tuhého. Ženevský koncept eX je totiž reálnym predobrazom novej generácie populárneho crossoveru ASX, ktorý drží Mitsubishi najmä v Európe nad vodou.

Atraktívny dizajn prináša čelnú masku Dynamic Schield, ktorá sa má stať hlavným štylistickým „podpisom“ novej generácie Mitsubishi. Predné reflektory sú rozmiestnené v dvoch rovinách. Silueta kabíny s „plávajúcou“ strechou, ktorá je výsledkom zatmavenia zadných stĺpikov, má pripomínať luxusné modely shooting break. Veľké kolesá a ochrana podvozku zas jasne demonštruje schopnosti eX zísť z asfaltu a zamieriť do prírody. A keďže ide o koncept, Mitsubishi zvolilo protismerné zadné dvere, bezrámové okná a skelet karosérie bez stredového stĺpika.

Atraktívny crossover má skelet bez stredného... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi eX Concept - 2016 Atraktívny crossover má skelet bez stredného stĺpika a protismerné zadné dvere.

Interiér je určený štyrom cestujúcim v samostatných sedadlách. Jednoduchá palubná doska je vyzbrojená displejmi vo funkcii prístrojového panelu a multimediálneho rozhrania. Tretí displej nájdeme na stredovom tuneli. Okrem toho používa eX čelné sklo ako head-up displej. Mitsubishi hovorí o rozšírenej realite (AR). Tá spočíva napríklad v premietaní upozornení na objekty, ktoré sú mimo zorného pola vodiča. Klasické vonkajšie spätné zrkadlá nahradili kamery a podobne je to s vnútorným zrkadlom.

Interiér je plný displejov. Tie zastupujú aj... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi eX Concept - 2016 Interiér je plný displejov. Tie zastupujú aj funkciu spätných zrkadiel.

Jeho funkciu zastúpi displej napojený na zadnú kameru. Koncept je však zaujímavý aj svojím pohonom. Ide totiž o čistý elektromobil, ktorý využíva novú generáciu elektrického pohonu. A nevzdáva sa ani štvorkolky. Systém 4WD S-AWC je založený na dvoch elektromotoroch. Každý s výkonom 70 kW poháňa jednu z náprav. Batérie s vysokou hustotou, ktoré sú uložené v podlahe, majú podľa Mitsubishi zabezpečiť bezproblémový dojazd do vzdialenosti až 400 km.

Pohon 4x4 zabezpečuje dvojica elektromotorov so... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi eX Concept - 2016 Pohon 4x4 zabezpečuje dvojica elektromotorov so spoločným výkonom 140 kW. Zásoba batérií s kapacitou 45 kWh, uložených v podlahe by mala stačiť eX na dojazd 400 km.

Využiť ich však možno aj na napájanie domácností. Zásoba energie 45 kWh by mala bežnej rodine stačiť až na štyri dni. To je však len sekundárny bonus. Podstatné je, že eX dodáva elektrická sústava suverénne jazdné vlastnosti nielen v teréne ale aj na asfalte. Na ceste sa bude o stabilitu starať vektorovanie hnacieho momentu medzi zadnými kolesami. Vodič pritom vyberá jeden z troch jazdných režimov. Mód Auto získava údaje o stave vozovky zo senzorov a kamier a následne zvolí optimálny jazdný režim.

Mód Gravel (štrk) sa stará o potrebnú trakciu na nespevnených povrchoch a za silného dažďa. Mód Snow je určený na jazdu po zasnežených a namrznutých cestách. Štúdia je tiež vybavená modernými asistenčnými systémami od monitorovania chodcov a objektov až po čiastočne autonómne riadenie. Na sériový model si však počkáme ešte minimálne dva roky. Dovtedy bude v tejto triede operovať Mitsubishi s pôvodným ASX. Či sa však počíta aj s čisto elektrickým pohonom, nie je zatiaľ známe.

Mitsubishi eX Concept - 2016
Mitsubishi eX Concept - 2016
+9Mitsubishi eX Concept - 2016

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Mitsubishi #Mitsubishi eX
Články podľa značiek