Volvo nasadí v Číne do premávky 100 autonómnych áut

Švédska automobilka plánuje rozšíriť testy áut s autopilotmi aj do Číny. V budúcnosti si od nich sľubuje zníženie dopravných nehôd až o 90 %.

13.04.2016 12:00
debata
Volvo už testuje 100 autonómnych áut v okolí... Foto: Volvo
Volvo - autonómne riadenie Volvo už testuje 100 autonómnych áut v okolí Göteborgu. Čoskoro by k nim mala pribudnúť druhá stovka v Číne.

Volvo patrí k automobilkám s najintenzívnejším vývojom autonómnych áut. Už v súčasnosti testuje v okolí Göteborgu sto vozidiel s autopilotom. Okrem toho ponúka čiastočné autonómne riadenie v sériových modeloch XC90 a novom sedane V90. Cieľom je nasadiť túto technológiu v čo najkratšom čase. Volvo, ako líder bezpečnosti, vidí totiž v autopilotoch účinnú zbraň proti nehodám. Tvrdí, že autonómne riadenie by mohlo znížiť počet dopravných nehôd až o 90 %. Má to logiku, väčšinu incidentov v premávke má na svedomí práve ľudský faktor.

Aj preto plánuje ďalšie rozsiahle testy. Nie však v Európe. V súčasnosti pripravuje jednania s čínskou vládou, aby získalo potrebné povolenia na testy rovnej stovky autonómnych vozidiel v Číne. Napokon, Volvo je v tejto krajine tak trochu „domácou“ značkou, keďže od roku 2010 je jej majiteľom spoločnosť Zhejiang Geely Holding Group. Testy sa majú uskutočniť v bežnej premávke vrátane miest či diaľnic, a to za účasti čínskych vodičov. Výhodou má byť aj väčšia plynulosť premávky a s tým súvisiaca menšia produkcia emisií, čo je zvlášť v Číne dôležitý aspekt.

Volvo - autonómne riadenie
Volvo - autonómne riadenie
+3Volvo - autonómne riadenie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Volvo #autonómne autá #autopilot
Články podľa značiek