Autosalón Bratislava 2016: TOP 20 premiér priamo z výstavy

Jarný bratislavský autosalón privítal tento rok rekordných 40 automobilových značiek. Slovenských premiér napočítate približne 60. My sme pre vás vybrali tie najdôležitejšie. Nechýba nový Metrcedes-Benz triedy E, Suzuki Baleno či hybridný Hyundai Ioniq, ktoré absolvovali debut len pred pár týždňami v Ženeve.

20.04.2016 00:00
Škoda Superb Sportline Foto:
Ak máte záujem navštíviť autosalón v bratislavskej Inchebe, musíte tak urobiť do konca týždňa. Pre verejnosť otvára brány dnes 20. apríla a končí v nedeľu 24 apríla.
debata (4)

Audi RS7 Performance

Audi RS7 Performance Foto: Tomáš Andrejčák
Audi RS7 Performance Audi RS7 Performance
Nestačí vám ostré Audi RS7 Sportback? Tak potom je tu nová verzia Performance so 4-litrovým 8-valcom TFSI vyladeným až na 445 kW. To znamená akceleráciu z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy. A ak si dáte deaktivovať obmedzovač rýchlosti, ručička rýchlomeru sa zastaví až pri údaji 305 km/h. Samozrejmosťou je pohon Quattro. Exteriérový balík dáva jasne najavo brutalitu tohto 4-dverového kupé.

Bentley Bentayga

Bentley Bentayga Foto: Tomáš Andrejčák
Bentley Bentayga Bentley Bentayga

Najluxusnejšie SUV planéty je zároveň aj najrýchlejším. Jeho preplňovaný 12-valec 6,0 W12 dáva 447 kW a mohutných 900 Nm krútiaceho momentu. Takže na stovku šprintuje za 4,1 sekundy a prekročí maximálku 300 km/h. Zdieľa síce platformu MLB s Audi Q7, ale prekonáva ho vo všetkých smeroch. Vrátane komfortu. Sedadlá možno nastavovať až v 22 parametroch a audio Naim má výkon až 1 950 W.

BMW M2

BMW M2 Foto: Tomáš Andrejčák
BMW M2 BMW M2

Najvýkonnejšia verzia „dvojky“ dostala do vienka modernizovaný radový 6-valec 3,0 TwinPower Turbo s výkonom 272 kW a krútiacim momentom 500 Nm. To umožňuje dvojdverovému sedanu šprintovať na stovku v kombinácii so 6-stupňovou dvojspojkou M DCT za 4,3 sekundy. S balíkom M Drivers Package je maximálka obmedzená až pri rýchlosti 270 km/h. Podvozok je odvodený od väčšieho modelu M4, čo sľubuje úžasné jazdné výkony.

Citroën SpaceTourer, Peugeot Traveller

Citroën SpaceTourer Foto: Tomáš Andrejčák
Citroën SpaceTourer Citroën SpaceTourer

Francúzske osobné dodávky dostali úplne novú platformu EMP2, vďaka ktorej schudli o 100 kg. Dodávať sa budú s dvoma dĺžkami rázvoru a troma dĺžkami karosérie. Odvezú až deväť cestujúcich. Vrcholová verzia Bussines Lounge môže slúžiť ako pojazdná kancelária. O úspornú prevádzku sa starajú motory 1,6 BlueHDI a 2,0 BlueHDI. Novinkou je pohon oboch náprav od firmy Dangel.

DS 3

DS 3 Foto: Tomáš Andrejčák
DS 3 DS 3

Luxusná divízia PSA prichádza s modernizáciou najmenšieho modelu DS 3. Nová predná maska Wings už nenesie logo Citroenu. Predné svetlá LED Vision obsahujú diódy. Na výber je až 78 farebných kombinácií laku karosérie a strechy. V interiéri pribudlo nové 7-palcové rozhranie a pod kapotou preplňované 3-valce 1,2 PureTech s výkonom 81 alebo 96 kW. O bezpečnosť sa starajú nové autonómne brzdy.

Fiat Tipo

Fiat Tipo Foto: Tomáš Andrejčák
Fiat Tipo Fiat Tipo

Tipo sa vracia po dvoch desaťročiach, a to hneď ako sedan a hatchback. Má pozíciu cenovo orientovaného modelu a tomu zodpovedá aj výroba v Turecku. Jeho súpermi budú najmä Citroen C-Elyssé, Peugeot 301, Renault Fluence či Škoda Rapid. Ponúkne priestranný interiér a v kufri od 440 litrov (hatchback) pre batožinu. Na výber budú benzínové aj dieselové motory s výkonom od 70 do 88 kW a tiež verzia spaľujúca LPG. Neskôr dorazí aj kombi.

Ford Focus RS

Ford Focus RS Foto: Tomáš Andrejčák
Ford Focus RS Ford Focus RS

Súčasná generácia Focusu už má na konte pár rokov, no v závere kariéry prichádza predsa s ostrou verziu RS. A tá rozhodne poteší. Má nový 4-valec 2,3 EcoBoost z Mustangu s výkonom 257 kW, a čo je ešte dôležitejšie, aj pohon 4×4, tak ako slávny Escor Coswort z deväťdesiatych rokov. Nirvánu za volantom zažijete nielen zo zrýchlenia na stovku za 4,7 sekundy, ale aj vďaka manuálnej prevodovke.

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq Foto: Tomáš Andrejčák
Hyundai Ioniq Hyundai Ioniq

Je úplne nový kórejský hybrid postavený na platforme určenej len pre alternatívne pohony. Príde aj ako čistý elektromobil a plug-in hybrid. Kombinuje Atkinsonov 4-valec s objemom 1,6 litra, elektromotor a 6-stupňovú dvojspojkovú prevodovku 6DCT. Spoločný výkon sústavy je 104 kW a spotreba len 4,5 litra benzínu. Priestranná a aerodynamická karoséria (Cx 0,24) nijako nezvýrazňuje ekologickú povahu Ioniqu.

Jaguar F-Pace

Jaguar F-Pace Foto: Tomáš Andrejčák
Jaguar F-Pace Jaguar F-Pace

Novým SUV vstupuje Jaguar prvýkrát do terénu. Dĺžkou 4 730 mm stojí medzi modelmi XE a XF, s ktorými zdieľa hliníkovú architektúru Q(AL). Interiér sa môže pochváliť virtuálnym prístrojovým panelom (12,3 palca) a rozhraním InControl (10,2 palca). Pod elektricky ovládaným vekom je kufor s objemom 650 litrov. Na výber sú dva 4-valce a dva 6-valce s výkonom od 133 do 280 kW spriahnuté so systém 4×4 All Surface Progress a 8-stupňovým automatom.

Kia Optima

Kia Optima Foto: Tomáš Andrejčák
Kia Optima Kia Optima

Nová Optima chce zaútočiť na Passat či Insigniu. Má na to rozmery aj výbavu. Nájdete tu indukčné dobíjanie telefónu, dotykové rozhranie aj aparatúru Harman/Kardon. Nechýbajú autonómne brzdy a ďalšie asistenčné systémy. V kufri je 510 litrov. Pod kapotou však pracujú len dva motory – benzínový 2,0 GDI (120 kW) a dieselový 1,7 CRDi (104 kW). Na svete je však už aj dobíjateľný plug-in hybrid s výkonom 142 kW a elektrickým dojazdom 43 km.

Lamborghini Huracán Spyder

Lamborghini Huracán Spyder Foto: Tomáš Andrejčák
Lamborghini Huracán Spyder Lamborghini Huracán Spyder

Menšie Lambo dostalo plátennú strechu, ktorá umožňuje užívať si vietor vo vlasoch, podobne ako v konkurenčnom Ferrari 488 Spider. Jej zloženie trvá 17 sekúnd, pričom manipulácia je povolená do rýchlosti 50 km/h. Technika sa nemení. Centrálne uložený atmosférický 10-valec 5,2 V10 dáva 610 koní a 560 Nm krútiaceho momentu. Huracán Spyder síce pribral 120 kg, ale stovku zvláda stále za úžasných 3,4 sekundy a dosiahne maximálku 325 km/h.

Range Rover Evoque Convertible

Range Rover Evoque Convertible Foto: Tomáš Andrejčák
Range Rover Evoque Convertible Range Rover Evoque Convertible

Po facelifte prichádza štýlový Evoque konečne aj s dlho avizovanou otvorenou verziou. Má plátennú strechu, ktorá sa zloží za 18 a vysunie za 21 sekúnd. Výstuhy karosérie a mechanizmus strechy sa však podpísali pod zvýšenú hmotnosť, a to až o 270 kg. Najvhodnejší tak bude nepochybne 4-valec 2,0 SI4 s výkonom 179 kW. K dispozícii je však diesel 2,0 TD4 (132 kW). Na výber bude až 13 farieb laku karosérie.

Mazda MX-5

Mazda MX-5 Foto: Tomáš Andrejčák
Mazda MX-5 Mazda MX-5

Úradujúce svetové auto roka (WCOTY 2016) nie je síce až takou novinkou, ale výstavnú premiéru má u nás až teraz. Ľahká konštrukcia a redukcia rozmerov znamená, že MX-5 je len o 50 kg ťažšia ako jej prvá generácia z roku 1989. Zadné kolesá čistokrvného roadsteru roztáčajú 4-valce 1,5 SkyActiv-G (96 kW) a 2,0 SkyActiv-G (115 kW). V ponuke je 6-stupňová manuálna alebo automatická prevodovka. Čoskoro dorazí aj verzia RF so skladacou pevnou strechou.

Mercedes-Benz E

Mercedes-Benz E Foto: Tomáš Andrejčák
Mercedes-Benz E Mercedes-Benz E

Nová generácia je o 43 mm dlhšia, no zároveň o 100 kg ľahšia, čo je výsledkom novej platformy MRA. Za zmienku stoja adaptívne svetlá Multibeam, z ktorých každé obsahuje 84 diód, autopilot Drive Pilot, schopný samostatného preraďovania z prúdu do prúdu či systém komunikácie medz vozidlami Car-tu-X. Interiér môže mať až dva displeje s uhlopriečkami 31,2 cm. Najväčšou novinkou pod kapotou je diesel 220d (143 kW) s oceľovými piestami.

Mercedes-Benz S Cabrio

Mercedes-Benz S Cabrio Foto: Tomáš Andrejčák
Mercedes-Benz S Cabrio Mercedes-Benz S Cabrio

Rodina triedy S sa rozrástla o nový kabriolet. Stuttgartská automobilka sa ním vracia na scénu po 44 rokoch. Premena na kabrio trvá plátennej streche 20 sekúnd. O tepelný komfort sa starajú vzduchové šály Airscarf a deflektory systému Aircap. Jeden z nich sa vysúva z rámu čelného okna. Pod kapotou má S Cabrio buď 4,7-litrový 8-valec (335 kW), alebo 5,5-litrový motor AMG (430 kW).

Nissan Leaf 30 kWh

Nissan Leaf 30 kWh Foto: Tomáš Andrejčák
Nissan Leaf 30 kWh Nissan Leaf 30 kWh

Najpredávanejší elektromobil planéty už má facelift za sebou. Koncom minulého roka však dostal nové akumulátory, ktoré zvýšili kapacitu z pôvodných 24 na 30 kWh. Hmotnosť stúpla len o zanedbateľných 31 kg. Pre Leaf to znamená zväčšenie dojazdu na 250 km, čo je o 50 viac ako predtým. Zároveň si Nissan trúfol predĺžiť záruku batérií na osem rokov. V interiéri pribudlo nové rozhranie Connect EV.

Opel Mokka X

Opel Mokka X Foto: Tomáš Andrejčák
Opel Mokka X Opel Mokka X

Nový prívlastok k názvu má jasne deklarovať, že toto nie je len facelift. Mokka totiž preberá množstvo technológií z novej Astry. Napríklad agregát 1,4 Ecotec Turbo (112 kW) dostupný s automatom aj pohonom 4×4, čo Mokku X najviac odlišuje od bežných crossoverov. Palubná doska zas dostala rozhranie IntelliLink (8 palcov). Exteriér má novú masku, adaptívne svetlá AFL, ale aj nové nárazníky. Pribudli tiež asistenčné systémy a kamera Opel Eye.

Peugeot 2008

Peugeot 2008 Foto: Tomáš Andrejčák
Peugeot 2008 Peugeot 2008

Po štyroch rokoch podstúpil malý francúzsky crossover prvý facelift. Evidentná je najmä nová maska s reflexnými prvkami a centrálne umiestneným logom. Ak vám to nestačí, k dispozícii je prvýkrát verzia GT Line so 17-palcovými diskami Eridan a lesklými čiernymi doplnkami. Pod kapotou má premiéru 3-valec 1,2 PureTech (96 kW) so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Trakciu predných hnaných kolies zlepšuje aj naďalej systém Grip Control.

Renault Mégane

Renault Mégane Foto: Tomáš Andrejčák
Renault Mégane Renault Mégane

Francúzsky hatchback sa vrátil do hry. Štvrtá generácia mení dizajn aj proporcie. Rázvor náprav narástol na 2 669 mm. Zároveň je však Mégane o 28 mm nižší (1 443 mm). Tvarmi pripomína väčší Talisman, najmä riešením predných a zadných svetiel. V interiéri nájdeme rozhranie R-Link 2. Benzínové a dieselové motory s objemom od 1,2 do 1,6 litra majú výkon od 66 do 151 kW pre verziu GT. Počítať môžeme aj so 6– a 7-stupňovými dvojspojkovými prevodovkami EDC.

Smart Fortwo Cabrio

Smart Fortwo Cabrio Foto: Tomáš Andrejčák
Smart Fortwo Cabrio Smart Fortwo Cabrio

Smart Fortwo prišiel o strechu. Tú pevnú nahradilo plátno, ktoré sa sťahuje spolu so skleneným zadným oknom, a dva odnímateľné strešné oblúky, ktoré je možné umiestniť do držiakov v kufri. Elektricky ovládaná strecha sa rozvinie za 12 sekúnd. Manipulovať s ňou možno aj v maximálnej rýchlosti. Microkabriolet poháňajú trojvalce 1,0i (52 kW) a preplňovaný 0,9 TCe (66 kW). Na podvozku pribudol krížový rám.

Suzuki Baleno

Suzuki Baleno Foto: Tomáš Andrejčák
Suzuki Baleno Suzuki Baleno

Nový hatchback s dĺžkou 3 995 mm stojí nad Swiftom. Raritou je jeho kufor, ktorý má až 355 litrov, čo je o 25 viac, než zvládne Fabia! A Baleno zaujme aj technikou. Spolu s ním má premiéru atmosférický motor 1.2 DualJet s dvojitým vstrekovaním a najmä preplňovaný 3-valec 1,0 BoosterJet (82 kW, 170 Nm). Raritou je mikrohybrid SHVS s reverzibilným alternátorom. V interiéri nájdeme rozhranie so 7-palcovým dotykovým monitorom.

Škoda Superb SportLine

Škoda Superb Sportline Foto: Tomáš Andrejčák
Škoda Superb Sportline Škoda Superb Sportline

Vlajková loď z Boleslavi dorazila so športovým balíkom SportLine. Exteriér dostal 18– alebo 19– palcové disky kolies, o 15 milimetrov znížený podvozok a čierne kontrastné prvky vrátane tmavého podkladu reflektorov. V sérii sú zatmavené zadné okná Sunset. V interiéri pribudol 3-ramenný kožený volant, športové sedadlá, hliníkové pedále a karbónové dekorácie. Ponuka motorov sa nemení s výnimkou najslabších agregátov 1,4 TSI a 1,6 TDI, ktoré nie sú k dispozícii.

VW up!

Volkswagen up! Foto: Tomáš Andrejčák
Volkswagen up! Volkswagen up!

Po piatich rokoch prichádza najmenší Volkswagen s faceliftom. Ten mu priniesol nové nárazníky a svetlá s prisvecovaním do zákrut. Multimediálny systém je kompatibilný so smartfónmi. Po prvýkrát sa objavuje automatická klimatizácia. Mladých má osloviť verzia Beats s audiom s výkonom 300 W. No najväčšou novinkou je preplňovaný 3-valec 1,0 TSI (66 kW). Up! s ním zrýchľuje na stovku za 10 s a dosiahne maximálnu rýchlosť 185 km/h.

Peugeot 2008
Opel Mokka X
+25Nissan Leaf 30 kWh

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Incheba #autosalón Bratislava 2016
Články podľa značiek