V Číne objavili superluxusné autá. Nik sa k nim nehlási

Tak toto sa môže stať asi iba v Číne. Bentleye, Rollsy, Lamborghini či Maserati stoja pod nánosom prachu pod jedným z mostov v Pekingu. Nie sú registrované a nikomu nechýbajú. Štát ich vzal zatiaľ do úschovy.

29.04.2016 19:00
debata (6)
Väčšina z týchto áut je pre bežných ľudí... Foto: Beijing Morning Post
Peking - autá bez majiteľa Väčšina z týchto áut je pre bežných ľudí absolútne nedostupná. V Číne však ich majiteľovi zjavne nechýbajú. Nikdy vraj ani neboli registrované na značkách.

Čína je dnes krajinou s obrovskými sociálnymi rozdielmi, neporovnateľne väčšími, ako tými, ktoré poznáme z Európy. Možno aj preto sa príbeh opustených áut za milióny eur odohráva práve v ríši stredu. Tamojšie médiá objavili zbierku vskutku exkluzívnych vozidiel, zaparkovaných bez akejkoľvek ochrany pred počasím pod jedným z pekinských mostov. A stoja tu už poriadne dlho, o čom svedčí nános prachu či smogu, ktorým je táto čínska metropola sužovaná.

Nájdeme tu Rolls-Royce Phantom, Bentley Continental, Continental GT, Lamborgini Gallardo Spyder, jednoducho klenoty za státisíce eur, ktoré si ich majitelia zväčša s láskou opatrujú v klimatizovaných garážach či priamo v interiéri svojich príbytkov. Spoločnosť im robia aj ďalšie drahé kúsky, aj keď nie tak exkluzívne, napríklad Audi Q7, MG, Range Rover alebo Audi A8. Aj tieto sú však pre väčšinu populácie, vrátane tej čínskej, nedostupné. Pikantné ale je, že v tomto prípade nikomu nechýbajú.

Asi najdrahším kúskom je tento „vytunený“... Foto: Beijing Morning Post
Peking - autá bez majiteľa Asi najdrahším kúskom je tento „vytunený“ Rolls-Royce Phantom. Aj to svedčí o mentalite neznámeho majiteľa. Podobne ako zlaté Lambo. Ak by vozidlá pochádzali z trestnej činnosti, asi by to nikoho neprekvapilo.
Podľa oficiálnych čínskych zdrojov nie je táto luxusná zbierka registrovaná a nik sa k nej nehlási. Nik nepozná ani jej pôvod. Takže je logické, že tamojšie médiá prišli hneď s niekoľkými teóriami. Tá najmenej pravdepodobná znie, že autá vlastní niekto tak výnimočne bohatý, že je mu ich osud ľahostajný. Ten, kto by však takúto zbierku vytvoril, by k nej mal aspoň minimálny vzťah a najmä dosť prostriedkov, aby ich zaparkoval aspoň v prenajatom hangári ak nie vo vlastnej garáži. Nestalo sa.

Ďalšia teória hovorí, že ide o zhabané autá, dočasne ponechané na tomto mieste. To ale tiež príliš nesedí, keďže samotné úrady len konštatovali, že vozidlá nie sú registrované a čaká sa na to, kto sa k nim prihlási. Najbližšie k pravde tak asi bude teória o čínskom podnikateľovi, ktorý bol nútený opustiť krajinu a že vozidlá môžu pochádzať z trestnej činnosti alebo boli aspoň zakúpené za nelegálne peniaze. Na rozlúštenie tejto hádanky si ešte budeme musieť počkať.

Každopádne ide o unikát. Väčšina objavov drahých áut, najmä veteránov, má totiž vždy svoj pôvod. Lenže Čína je dnes svetom samým pre seba. A napriek tomu, že od nájdenia áut už ubehlo pár týždňov, ich príbeh nie je stále jasný.

Peking - autá bez majiteľa
Peking - autá bez majiteľa
+9Peking - autá bez majiteľa

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Peking #drahé autá
Články podľa značiek