Semafory priamo na zebre? Áno, pre 'zombie' s mobilmi

Aj vy patríte ku chodcom, ktorí prechádzajú cez cestu hľadiac do smartfónu? V Nemecku by vám hovorili smombie. A nie je to nič lichotivé. Bezohľadní chodci s mobilmi majú na svedomí viacero dopravných nehôd. V nemeckom Augsburgu pre nich inštalovali semafory priamo na cestu. Dúfajúc, že si všimnú, že je červená.

13.05.2016 12:00
Augsburg - pozemné semafory Foto:
Semafory priamo na prechode tvoria červené LED diódy. Ak je červená, blikajú, čím upozorňujú chodcov zabratých do svojho smartfónu a nevnímajúcich okolie, že sú vystavení nebezpečenstvu.
debata

Jedným z najnovších prírastkov nemeckého jazyka sa stalo slovo smombie. Vzniklo spojením slov smartphone a zombie. Tento termín opisujúci užívateľov inteligentných telefónov, ktorí sú do nich natoľko zabraní, že nevnímajú svoje okolie, sa v Nemecku v novembri stal „mladým slovom roka“. A táto choroba sa šíri ako prudko nákazlivé ochorenie. Nedávna štúdia 14-tisíc chodcov v Amsterdame, Berlíne, Bruseli, Paríži, Ríme a Štokholme zistila, že až 17 percent ľudí používa smartfóny pri chôdzi.

Veľkosť svetiel má priemer pivnej tácky. Foto: Augsburg
Augsburg - pozemné semafory Veľkosť svetiel má priemer pivnej tácky.

Najnáruživejšími užívateľmi sú ľudia vo veku 25 až 35 rokov a takmer štvrtina z nich vykazuje známky správania typické pre smombie. Nemecké mesto Augsburg sa preto teraz rozhodlo tejto novej verejnej hrozbe postaviť. Po tom, čo niekoľko smombie spôsobilo dopravné nehody bezstarostným a bezohľadným prechádzaním cez cesty či električkové koľaje, nainštalovali mestskí činitelia nové dopravné svetlá priamo na zemi.

Pozemné semafóry sú zatiaľ len v skúšobnej... Foto: Augsburg
Augsburg - pozemné semafory Pozemné semafóry sú zatiaľ len v skúšobnej prevádzke. Ak sa osvedčia, rozšíria sa na viacerých rušných prechodoch.

Zatiaľ sú tieto pozemné semafory na dvoch priechodoch v Augsburgu a na troch miestach ich testuje aj Kolín. Tvorí ich celkom 16 červených LED svetiel, každé veľké asi ako pivná tácka. Ľudia sú v názore na ich prínos zatiaľ rozpoltení. Niečo však robiť treba. V Mníchove, kde pred časom zabila električka 15-ročné dievča so slúchadlami na ušiach, boli na najnebezpečnejších priechodoch pre chodcov nainštalované špeciálne vysielače, ktoré do inteligentných telefónov vybavených zodpovedajúcou aplikáciou nazvanou jednoducho „Bacha!“ vyšlú varovanie.

V Spojených štátoch medzitým mestá ako Portland, Seattle a Cleveland experimentovali s „hovoriacimi“ autobusmi, ktoré varujú chodcov. A mesto Rexburg v štáte Idaho dokonca zaviedlo pokuty vo výške 50 dolárov za písanie na mobilnom telefóne pri chôdzi. Tematický park v čínskom Čchung-čching sa zas inšpiroval experimentom amerického Washingtonu a vytvoril špeciálny pruh pre chodcov s mobilom v ruke. Nemecký Augsburg chce nechať svetlá na mieste na skúšobný čas.

Skôr ako Augsburgská radnica rozhodne o tom, či pozemné výstražné svetlá rozmiestni aj na ďalších priechodoch, sa na to chce opýtať vodičov električiek, ich cestujúcich i chodcov.

Augsburg - pozemné semafory
Augsburg - pozemné semafory
+3Augsburg - pozemné semafory

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfóny #Augsburg #semafory #smombie
Články podľa značiek