Tesla Roadster: Americký výrobca zvažuje návrat otvoreného modelu

Návrat Tesly Roadster je celkom reálny. Vzniknúť by mala na základoch nového modelu 3. Zrýchlením na stovku vraj podlezie 2,3 sekundy. Skôr ako v roku 2018 to ale určite nebude.

27.05.2016 16:00
Tesla Roadster 2018 - ilustrácia Foto:
Takto si nový elektrický roadster predstavuje známy ilustrátor Theo Chin. Virtuálna podoba je vytvorená na základe oficiálnych snímok nového modelu 3, ktorý sa má stať platformou pre tento športový model.
debata (1)
Americký výrobca elektromobilov Tesla, začal svoju kariéru výrobou športového roadsteru na báze Lotusu Elise. Stalo sa tak v roku 2008. Čarovný dvojmiestny model s čisto elektrickým pohonom schádzal z liniek do roku 2012, pričom vzniklo len 2 400 exemplárov. Potom sa Tesla preorientovala na luxusný model S a SUV X. Vlani pritom vyrobila viac ako 50 000 elektro­mobilov. Skutočný boom ju však ešte len čaká. V budúcom roku totiž obohatí ponuku nový sedan strednej triedy Model 3, na ktorý už zložilo zálohu približne 300 000 záujemcov.

Paradoxom ale je, že hoci jej modely ponúkajú vďaka elektromotorom zrýchlenie hyperšportov, uveďme len akceleráciu Tesly S s paketom Ludricious na stovku za 2,8 sekundy, v ponuke nemá žiadne športové auto. To by sa ale malo zmeniť. Naznačil to Peter Bardenfleth-Hansen, šéf Tesly pre severoeurópsky región, na tlačovej konferencii v Göteborgu. „Veľmi radi by sme vyrobili ďalší Roadster. A keby teraz nikto iný nepočul náš rozhovor, tak by som vám pravdepodobne povedal, že ho budeme znova vyrábať. Bude ale vyzerať inak a bude rýchlejší a väčší než ten predchádzajúci“.

Šušká sa, že nová Tesla Roadster by ,mala vzniknúť práve na základoch nového modelu 3. O dynamických parametroch netreba naozaj pochybovať. Nový roadster si to bude môcť iste rozdať s najvýkonnejšou Teslou S. Zdá sa teda, že otázny je už len názov a čas príchodu. Mohlo by ísť o Teslu Model R, alebo možno Roadster, tak ako v minulosti. So štartom výroby sa ale americký producent iste ponáhľať nebude. V prvom rade bude musieť totiž zvládnuť nápor záujmu o Model 3 ale tiež vylepšiť svoju finančnú situáciu, ktorú zatiaľ definujú obrovské straty.

Skôr ako v roku 2018 to iste nebude. Reálnejším termínom sú roky 2019 alebo 2020. Zatiaľ si môžeme elektrický roadster predstaviť iba pomocou počítačovej ilustrácie známeho grafika Thea China, ktorý vytvoril virtuálnu podobu roadsteru na základe oficiálnych snímok modelu 3.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Roadster #Tesla Model 3
Články podľa značiek