Geely TX5: Londýnske taxi prejdú na plug-in hybridy. Naftu zakážu

Nový londýnsky starosta Sadiq Khan chce urýchliť proces ozdravenia ovzdušia v britskej metropole. Pomôcť majú aj nové plug-in hybridné taxíky. Tie budú povinné od roku 2018. Zároveň nebude možné používať v taxislužbách naftové motory.

02.06.2016 16:00
debata (1)
Nový model TX5 bude pripomínať legendárny... Foto: Geely
Geely TX5 - 2018 Nový model TX5 bude pripomínať legendárny Austin FX4, pod kapotou však bude pracovať plug-in hybridná technika. V čisto elektrickom režime bude musieť zvládnuť minimálne 48 km.
Londýn priostrí v ochrane ovzdušia. Reagovať na to budú musieť aj výrobcovia tradičných taxíkov „Balck Cabs“. Nový starosta britskej metropoly totiž trvá na tom, že od roku 2018 budú musieť byť londýnske taxíky schopné prejsť v čisto elektrickom režime minimálne 48 kilometrov a na kilometer jazdy produkovať maximálne 50 g CO2. To znamená nutný prechod na plug-in hybridný alebo elektrický pohon. Reinkarnovaná spoločnosť Metrocab už vlani predstavila svoj elektrický model s predĺženým dojazdom. A teraz sa pridá aj čínsky Geely, ktorý zásobuje Londýn modelom TX4.

Ten má ale zatiaľ klasický pohon s naftovým motorom 2,8D od talianskej spoločnosti VM Motori. Vo vývoji je však už plug-in hybridné Geely TX5. Nič iné napokon ani producentovi taxíkov nezostáva, ak sa chce udržať na trhu londýnskych taxislužieb. Do vývoja už investoval 400 miliónov dolárov. Produkciu zabezpečí britský závod London Taxi Company, ktorý chce ročne vyrábať až 36 000 áut. Tie budú síce dizajnom pripomínať klasiku, teda legendárny Austin FX4, ktorý vydržal vo výrobe viac ako 40 rokov, ale pod ich kapotami bude pracovať ekologická technika.

Tá ostáva zatiaľ tajomstvom. Aby bol celý projekt rentabilný Geely chce dodávať tieto autá aj na iné trhy. Napokon, Londýn má dnes približne 23 000 taxíkov, čo sú iba dve tretiny plánovanej ročnej produkcie. Už dnes má London Taxi Company podpísaný kontrakt na 1 000 taxíkov pre Austráliu a uvažuje sa aj nad ľahkou úžitkovou verziou. Na trh by malo prísť Geely TX5 v roku 2017, teda rok pred novými prísnymi pravidlami o ochrane londýnskeho ovzdušia. Taxislužby tak budú mať dosť času na to, aby sa pripravili. Okrem toho chce Londýn rozšíriť mestskú zónu s ultranízkymi emisiami a zvýšiť poplatky za vjazd do mesta pre autá s vysokou spotrebou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #taxi #hybrid #plug-in hybrid #Geely #Geely TX5
Články podľa značiek