Land Rover sa ide súdiť v Číne. Kvôli kópii Evoque

Britská automobilka Land Rover sa rozhodla, že sa nebude nečinne prizerať čínskemu plagiátorstvu. Podá žalobu na spoločnosť Jiangling, ktorá začala na domácom trhu vyrábať a predávať model LandWind X7, ktorý je takmer dokonalou kópiou Range Roveru Evoque. Šance na úspech sú však minimálne.

13.06.2016 16:00
debata (1)
Čínsky LandWind X7 akoby z oka vypadol Range... Foto: Landwind
Landwind X7 - 2015 Čínsky LandWind X7 akoby z oka vypadol Range Roveru Evoque. Je ďalším dôkazom, že čínski výrobcovia si z intelektuálneho vlastníctva a autorských práv ťažkú hlavu veru nerobia.

Európske aj japonské automobilky si už dávno zvykli na bezuzdné kopírovanie ich modelov v Číne. A vlastne aj rezignovali. Obhájiť práva spojené s duševným vlastníctvom je totiž v ríši stredu takmer nemožné. Známy je len jediný prípad, keď sa spor skončil kladným výsledkom. O to viac prekvapuje, že britská automobilka Land Rover sa rozhodla otvoriť súdne konanie s čínskou spoločnosťou Jiangling, ktorá sa „inšpirovala“ prémiovým modelom Range Rover Evoque. Jej LandWind X7 mu akoby z oka vypadol a dokonca je už na čínskom trhu. A to za tretinovú cenu.

Briti „zúrili“ už pred dvoma rokmi, keď sa X-sedmička predstavila prvýkrát na autosalóne v Guangzhou. „Fakt, že v Číne naďalej dochádza k plagiátorstvu, a to v takejto miere, ma naozaj sklamal. Nemalo by sa to diať, intelektuálne vlastníctvo patrí skupine Jaguar/Land Rover, a pokiaľ ho niekto poruší, potom by malo byť normálne, že sa tým vystavuje postihu na základe medzinárodných pravidiel, ktoré platia na celom svete,“ komentoval vtedy plagiátorstvo LandWindu Ralf Speth, šéf automobilky Land Roveru.

To, že LandWind X7 nedokáže držať celkom krok s... Foto: Landwind
Landwind X7 - 2015 To, že LandWind X7 nedokáže držať celkom krok s britským originálom, vidieť najmä v interiéri s nižšou kvalitou materiálov a podstatne nižším dielenským spracovaním. Automat či veľké dotykové rozhranie tu však sú.

Nehovoril do vetra. Land Roveru jednoducho došla trpezlivosť a minulý týždeň podal žalobu na súde v pekinskom okrese Chaoyang. Podľa hovorcu automobilky je jej podstatou ochrana duševného vlastníctva spoločnosti Jaguar/Land Rover a neférová čínska konkurencia. Samotný LandWind sa zatiaľ k žalobe nevyjadril. Iste vie, že Briti ťahajú za kratší koniec a že majú minimálnu pravdepodobnosť uspieť. Podarilo sa to zatiaľ iba Honde, ktorá vysúdila po dvanástich rokoch súdnych ťahaníc od čínskej spoločnosti 16 miliónov juanov za napodobovanie modelu CR-V. Pôvodne pritom žiadala 300 miliónov.

Sledovať tento prípad bude preto zaujímavé. Ak sa Britom podarí obhájiť svoje práva, mohlo by ísť o precedens, ktorý v budúcnosti zabráni čínskemu neférovému konaniu. Potrebná by však bola poriadna pokuta, a nie symbolických 16 miliónov juanov ako v prípade Hondy. Spor má však aj inú stránku. Prílišná odvaha Land Roveru môže viesť k celkom opačnému výsledku. Pre britskú automobilku je totiž čínsky trh mimoriadne dôležitý, rovnako ako náklonnosť čínskych úradov. Vystrkovať rožky sa jej oplatiť nemusí.

Isté predpoklady na úspech tu však sú. A to práve preto, že Land Rover v Číne priamo pôsobí a že jeho partnera, automobilku Chery, s ktorou originálny Evoque v ríši stredu vyrába, vlastní štát. Ten by mohol Britom podržať chrbát.

Landwind X7 - 2015
Landwind X7 - 2015
+10Landwind X7 - 2015

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Landwind #Land Rover #Range Rover #Land Rover Evoque #LandWind X7
Články podľa značiek