BMW 2 Gran Coupé: Je to potvrdené. Ide do výroby

BMW už vyrába prakticky všetko. Od vanov až po SUV. A čo nevyrába, to schádza z liniek sesterského Mini. Nemcom to ale stále nestačí. Rad 2 preto Mníchov obohatí aj o štvordverové kupé Gran Coupé. A to aj ako ostré M2. Na rozdiel od jednotky si zachová zadný náhon.

15.06.2016 19:00
debata
Nové BMW 2 Gran Coupé doplní väčších súrodencov... Foto: BMW
BMW 2 Gran Coupé Nové BMW 2 Gran Coupé doplní väčších súrodencov radu 4 a 6 Gran Coupé. Bude mať tiež zadný náhon.

V roku 2019 obohatí ponuku modelového radu 2, kde dnes patrí kupé a kabriolet, 4-dverové kupé Gran Coupé. Pridá sa tak k svojim väčším súrodencom 4 a 6 Gran Coupé. Vznikne však už z novej generácie a tá sa technologicky výrazne vzdiali od radu 1. Kým doteraz bola totiž dvojka len jeho derivátom, v budúcnosti to bude inak. Kým jednotka prejde prioritne na predný náhon, teda na platformu UKL s priečnym uložením motorov, rad dva si zachová klasický pohon zadných kolies. Má to logiku. Budúca trojka totiž vyrastie, čím sa otvorí priestor pre autonómnejší model radu 2.

BMW 2 Gran Coupé dostane rok po premiére aj... Foto: BMW
BBMW 2 Gran Coupé BMW 2 Gran Coupé dostane rok po premiére aj ostrú verziu M2.

Mohlo by sa zdať, že jeho predzvesťou bola vlaňajšia čínska štúdia športovo ladeného sedanu BMW Compact Concept z autosalónu v Guangzhou, lenže tak to nie je. Tá ukazovala len budúcu jednotku v podobe sedanu, s ktorou sa mimo ríše stredu, kde sa bude aj vyrábať, vôbec nepočíta. V Európe pôjde naďalej o 3– alebo 5-dverový hatchback. Lenže je tu konkurencia v podobe Mercedesu-Benz CLA a Audi A4 sedan. A práve tam má nájsť svoje miesto BMW 2 Gran Coupé. Líšiť sa od nich bude najmä spomínaným pohonom zadných kolies, čo je dobrou správou.

Aby BMW dosiahlo pri zníženej streche dostatok miesta v interiéri, bude Gan Coupé musieť zväčšiť svoj rázvor náprav. Tým by sa mohlo dokonca priblížiť aktuálnemu radu 3, ktorý má nápravy vzdialené 2 810 mm. A fanúšikov tiež poteší, že dvojka Gran Coupé dostane ostrú verziu M2 s poctivým trojlitrovým radovým 6-valcom s výkonom okolo 360 koní. Ostatné motory si požičia z väčšieho BMW 3, čo znamená 4-valce a 6-valce od 218d po 235i. Novinka by mala doraziť na trh najskôr v roku 2017 a vrcholová verzia o rok neskôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW radu 2 #BMW Gran Coupé
Články podľa značiek