Za zadržané vodičské preukazy môže Kaliňákov nedodržaný sľub

Za prvých šesť mesiacov tohto roka zadržala polícia viac ako 15-tisíc vodičských preukazov, čo je v porovnaní s tým istým obdobím minulého roka viac ako dvojnásobok. Môže za to aj nesplnený sľub ministra vnútra Róberta Kaliňáka (Smer) o platobných termináloch.

28.11.2009 12:45
policajt, polícia, kontrola Foto:
Ilustračné foto.
debata

Od februára tohto roka zadržia policajti vodičský preukaz v prípade, ak nezaplatia šoféri pokutu na mieste priestupku. Vodičom nepomôže ani platobná karta. Policajti totiž stále nemajú terminály. Napriek tomu, že minister Kaliňák tvrdil, že budú už pred pol rokom.

„Prebiehajú rokovania, pracujeme na tom, aby táto možnosť bola do praxe uvedená čo najskôr,“ povedal policajný hovorca Viktor Plézel. Presnejší dátum však neuviedol.

Počet zadržaných vodičákov sa tak oproti minulému roku výrazne zvýšil. Dôvodom je práve nezaplatenie pokuty na mieste. Takýchto prípadov bolo takmer 7-tisíc.

Zvyšok tvoria vodičské preukazy, o ktoré ich majitelia prišli pre závažnejšie priestupky, ako je napríklad alkohol či odmietnutie dychovej skúšky.

Podľa dopravného experta nie je správne, že policajti odoberajú vodičom preukazy za každú cenu. „Ak vodič nemá na zaplatenie, nemusí mu policajt zadržať vodičský preukaz. Iba tak môže spraviť,“ uviedol Jozef Drahovský. Myslí si, že o oprávnenie viesť motorové vozidlo by mal šofér prísť len v určitom prípade. „Polícia túto možnosť využíva na doraz. Pritom by stačilo zistiť, či vodič zaplatil predchádzajúce pokuty načas a len keď zistí, že nie, vtedy by mal zadržať vodičské oprávnenie,“ dodal.

V porovnaní s vlaňajškom vzrástol aj počet prípadov, keď museli vodiči nanovo absolvovať preskúšanie. Zatiaľ čo v tom minulom muselo prejsť testovaním len okolo stovky prichytených šoférov, v tomto roku ich je takmer 5-tisíc.

debata chyba
Články podľa značiek