Sergio Marchione: Vieme vyrobiť to, čo Tesla, ale musíme zarábať

Kontroverzný šéf koncernu FCA, Sergio Marchionne, nie je o svetlej budúcnosti elektromobilov vôbec presvedčený. Tvrdí, že v súčasnosti na nich nie je možné zarábať a že ani v budúcnosti nemusia byť jedinou cestou. Podľa neho je automobilový sektor na križovatke a nikto nemá odpoveď o správnom smere.

17.06.2016 12:00
Sergio Marchionne Foto:
Marchione v ziskovosť elektromobilov neverí. A neverí ani ekonomickému modelu Tesly.
debata (8)
Sergio Marchionne je známy pragmatik. Čísla mu hovoria viac ako vízie. Aj odtiaľ pramení jeho averzia k elektromobilom. Nie je to tak dávno, čo odhováral zákazníkov, aby si kúpili elektrický Fiat 500e. Na každom totiž automobilka prerábala. A skepticky to vidí aj do budúcnosti. Podľa neho nemusia byť elektromobily jediným riešením mobility budúcnosti. „Toto priemyselné odvetvie je na križovatke a nemyslím si, že niekto z nás má správnu odpoveď. Až nasadenie nových technológií ukáže, či budú relevantné alebo zbytočné. Konať ale musíme rýchlo, povedal Marchionne pre americký magazín Car.

Je síce presvedčený, že dôležitosť spaľovacích motorov bude klesať, zároveň ale dodáva, žeešte roky zostanú jedným z pilierov mobility. Elektrifikáciu považuje za experiment, podobne, akým boli na začiatku minulého storočia motory s vnútorným spaľovaním. Najväčší problém elektromobilov vidí v tom, že na nich nie je možné zarobiť. „Je to isté tak, ako smrť a dane.“ V tejto súvislosti sa nezabudol oprieť do americkej Tesly. „Vieme vyrobiť to, čo oni, ale musíme byť tiež schopní platiť účty. A ja som si nie istý, či je možné výrobou elektromobilov pokryť všetky náklady a ešte generovať zisk.

Tesla ťaží podľa neho z toho, že vytvorila ikonu. Inak by nebolo možné tento ekonomický model udržať pri živote. A ani to isté nie je, keďže má už dnes miliardové straty. Analytici ju skôr prirovnávajú k neriadenému lietadlu ako k normálnej automobilke. Jej financovanie dávajú do súvislosti s kauzou Enron, ktorý navyšoval kapitál na krytie budúcich strát a nie za účelom budúceho zisku. Elektrina navyše nie je podľa Marchioneho jedinou cestou. „Odpoveď môže byť ukrytá niekde inde. Určite existuje, ale zatiaľ sme ju neobjavili. Otázne je, či robíme dosť preto, aby sme preskúmali všetky možnosti.“

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Fiat #FCA #Sergio Marchionne
Články podľa značiek