VW pozná účet za Dieselgate. V USA zaplatí 10 mld. dolárov

Koncern Volkswagen príde kauza s falšovaním emisií poriadne draho. Za Atlantikom sa už rysuje konečná faktúra. Vyšplhá sa k desiatim miliardám dolárov. Obsahuje kompenzácie majiteľom, výkup vozidiel aj pokuty. V Európe taký štedrý nebude.

24.06.2016 19:00
debata
Z hľadiska majiteľov naftových Volkswagenov v... Foto: Volkswagen
Volkswagen Z hľadiska majiteľov naftových Volkswagenov v USA je kauza Dieselgate výhodná. Buď sa rozhodnú prijať priemerne 5 000 dolárov ako kompenzáciu, alebo koncern ich auto odkúpi. A to za viac peňazí, než je jeho reálna hodnota na trhu jazdených áut v USA.

Podľa aktuálnych informácií majú koncern VW a americké úrady finálnu dohodu o urovnaní aféry Dieselgate. Podpísaná má byť budúci týždeň. A účet bude poriadne mastný. Falšovanie emisií príde nemeckú automobilku len za Atlantikom na astronomických 10 miliárd dolárov. Koncern pristúpil na niekoľko foriem odškodnenia. Súhlasil s tým, že majiteľom vozidiel s naftovými motormi EA 189 vyplatí kompenzáciu, ktorá sa bude pohybovať od 1 000 až do 7 000 dolárov. Priemerne to má byť ale 5 000 dolárov, pričom bude kompenzácia daná najmä vekom vozidla.

To ale nie je všetko. Majitelia dotknutých áut budú mať totiž právo žiadať koncern o odkúpenie ich áut. A to za lepšiu cenu, než akú majú momentálne na trhu jazdených vozidiel. Je to dané tým, že po vypuknutí aféry Dieselgate, padli v USA ceny jazdených Volkswagenov. Okrem toho zaplatí pokuty, ktoré mu vyplývajú z porušení zákonov a v USA založí fond na ochranu životného prostredia, ktorý bude financovať. Automobilku by to ale položiť nemalo, je známe, že na urovnanie najväčšieho škandálu v jej dejinách si odložila 16,2 miliardy eur.

Nevyhne sa však ani ďalším úsporným opatreniam. Napríklad redukcii ponuky modelov v USA. Z tamojšieho trhu stiahne hybridný Volkswagen Jetta, ktorý síce využíva benzínový motor ale nie je oň záujem. Podobný osud mal vlani hybridný Touareg. A stále platí aj zákaz predaja niektorých jeho dieselových áut. Otázkou ostáva, ako naložia americké úrady s majiteľmi, ktorí sa rozhodnú pre finančnú kompenzáciu, ale odmietnu absolvovať zvolávaciu akciu automobilky, ktorá má uviesť naftové motory EA 189 do súladu s americkými zákonmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #dieselgate
Články podľa značiek