Cortege: Toto je limuzína pre Putina. Unikli patentové snímky!

Z patentového úradu unikli snímky finálneho dizajnu projektu Cortege. Nejde o nič iné ako o novú ruskú prezidentskú limuzínu, ktorá má doraziť do Kremľa najneskôr v roku 2018. Musí stihnúť Putina.

25.06.2016 07:00
debata (21)
Prezidentská limuzína bude z troch modelov... Foto: Drom.ru
Cortege - limuzína pre Putina Prezidentská limuzína bude z troch modelov postavených na spoločnej platforme najväčšia a najťažšia. Dizajnom pripomína mix Bentleya a Rollsu z deväťdesiatych rokov. Poháňať ju má motor 6,6 V12 od Porsche.

]

O novej ruskej prezidentskej limuzíne sme písali už viackrát. Najprv v súvislosti s projektom ZIL-u, neskôr ďalšími ruskými automobilkami, napríklad Marusie, GAZ-u či Kamazu. Pred dvoma rokmi však začalo byť vo veci jasnejšie. Prednosť dostal projekt s pracovným označením Cortege, ktorý má byť výsledkom konzorcia viacerých ruských, ale aj zahraničných spoločností. Vláda ho podporila sumou 400 miliónov eur, takže vzniká priamo z vôle Kremľa. Dnes už vieme, že práce sú vo finálnom štádiu. Ruská limuzína, skloňovaná približne od roku 2010, musí totiž stihnúť Vladimira Putina.

Tomu sa totiž končí prezidentský mandát v roku 2018 a je nemysliteľné, že by mal byť prvým mužom, ktorý ruský „Cadillac“ osedlá, niekto iný. Samozrejme, je tu možnosť, že prezidentské voľby v roku 2018 vyhrá opäť Putin, čo by mu umožnilo zostať vo funkcii ďalších šesť rokov, teda až do roku 2024, no riskovať sa neoplatí. Jednoducho, projekt Cortege beží konečne na plné obrátky, čo potvrdil nedávno aj ruský minister priemyslu Denis Maturov. Ten uviedol, že prvé dodávky by sa mali uskutočniť koncom roka 2017, prípadne na začiatku toho ďalšieho. A teraz tu máme ďalšie informácie vďaka ruskému serveru Drom.ru.

Menší sedan pôjde aj do voľného predaja. Snáď... Foto: Drom.ru
Cortege - limuzína pre Putina Menší sedan pôjde aj do voľného predaja. Snáď nájde bohatých ruských lokálpatriotov. Konkurovať by mal napríklad Mercedesu-Benz triedy S.

Tomu sa podarilo získať snímky z patentového úradu. Nejde len o samotnú prezidentskú limuzínu. Okrem nej totiž vznikne aj luxusný sedan a dokonca SUV. V pláne je vyrobiť do roku 2020 až 5 000 vozidiel. Určené teda budú aj bežným Rusom. Nové SUV by mohlo na domácom trhu konkurovať napríklad veľkému Range Roveru alebo Jeepu Grand Cherokee, kým sedan nemeckému triu, Mercedesu-Benz triedy S, BMW radu 7 či Audi A8. Práve sériová výroba má zabezpečiť, aby nebol celý projekt stratový a neskončil len ako drahý výstrelok ruského prezidenta financovaný vládou len preto, aby nemusel jazdiť vo vozidlách zahraničných značiek. Ako jediná hlava svetovej mocnosti.

S dizajnom sa ale Rusi príliš „nevytiahli“. Snímky ukazujú konzervatívne ladené autá, inšpirované britskými modelmi Bentley z deväťdesiatych rokov. Projekt ZIL-u z pera Slava Saakyana a Andreja Chirkova bol nepochybne omnoho zaujímavejší, lenže šancu nedostal. Ako prvá príde práve prezidentská limuzína s dĺžkou nad šesť metrov. Civilná verzia má byť pochopiteľne menšia. Najzaujímavejšie je ale SUV. To sa totiž dosť líši od pôvodne predstavených makiet, najmä riešením zadných stĺpikov. Vozidlá budú poháňať motory V8 a V12 s objemom 4,4, respektíve 6,6 litra, konštruované Porsche. Výkon väčšieho z nich sa odhaduje až na 800 koní.

Tretím členom rodiny Cortege sa stane luxusné... Foto: Drom.ru
Cortege - limuzína pre Putina Tretím členom rodiny Cortege sa stane luxusné SUV. Zaujímavé je najmä riešením zadného zatmaveného stĺpika. Ani ono ale neutají konzervatívny imidž.

To by malo stačiť na rozhýbanie niekoľkotonovej pancierovanej limuzíny plnej luxusu a aj pre potreby sedanu s SUV. Zaujímavé je, že podľa Maturova vzniká síce celý projekt z vôle ruskej vlády a pre ruskú vládu, ale kúpa úradmi nebude povinná. Vraj bude iba stanovený finančný limit, do ktorého sa bude musieť ruská exekutíva zmestiť. I tak je to zvláštne. Vláda zaplatí z peňazí daňových poplatníkov drahý vývoj vozidiel a potom si ich ešte bude z ďalších prostriedkov daňovníkov kupovať, aj keď to nebude povinné. Cortege však môže profitovať z nariadenia, že ruskí úradníci majú jazdiť na ruských autách.

V tomto smere by bola iste akceptovateľnejšia a neporovnateľne lacnejšia predĺžená verzia Lady Vesta s prívlastkom Signature. Tá sa predstavila len nedávno a mieri do výroby. Platí ju AvtoVaz, nie národ. Dodajme, že o výrobu trojičiek postavených na spoločnej platforme sa postará spoločnosť UAZ z Uľjanovska, ktorá patrí spoločnosti Sollers. Podľa Maturova je projekt vo vysokom štádiu vývoja a už takmer rok prebiehajú skúšky prezidentskej limuzíny. Azda ešte Putina predsa len stihne. Iste by bol ešte radšej, keby sa so svojou novou hračkou objavil počas inaugurácie pre ďalšie volebné obdobie.

Cortege - limuzína pre Putina
Cortege - limuzína pre Putina
+9Cortege - limuzína pre Putina

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Cortege
Články podľa značiek