Briti vyšetrujú Škodu pre Dieselgate. Vraj jej hrozí žaloba

Podľa českého serveru e15.cz hrozí českej automobilke Škoda vo Veľkej Británii žaloba. Tamojšie ministerstvo dopravy ju upodozrieva zo zámernej manipulácie s údajmi o emisiách.

06.07.2016 19:00
Škoda - motor TDI Foto:
Aféra Dieselgate sa týka aj dieselových modelov Škody. Britské úrady teraz vyšetrujú, či sa na trh dostali s vedomým zatajovaním faktov súvisiacich s manipuláciou údajov o emisiách.
debata (2)

Podľa britských médií tamojšie ministerstvo dopravy vyšetruje, či česká automobilka v žiadostiach o schvaľovanie nových modelov na homologizačnom úrade VCA neuvádzala klamné údaje alebo nezatajovala informácie o vozidlách vybavených softvérom na falšovanie emisií. Ide o známy softvér z dielne koncernu VW, ktorý odštartoval megakauzu Dieselgate. Tá sa týka aj vozidiel Škody. Konkrétne modelov Superb, Octavia a Yeti vybavených motorom 2,0 TDI a 1,6 TDI a tiež Rapidov a Fabií 1,6 TDI.

Tamojšie médiá však upozorňujú, že prípadná žaloba má šancu na úspech jedine v prípade, ak ministerskí právnici dokážu, že manažéri Škody poskytovali nepravdivé informácie zámerne. Zároveň citovali vyjadrenie ministra dopravy Roberta Goodwilla, podľa ktorého je diskusia o možnom stíhaní v tejto chvíli predčasná. Britské ministerstvo svoje aktivity koordinuje s trestnými orgánmi ďalších pätnástich európskych krajín. Hovorca Škody Tomáš Kubík však pre server e15.cz uviedol, že česká automobilka nemá zatiaľ žiadne informácie o možných právnych krokoch proti automobilke.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Články podľa značiek