Dacia Grand Duster: Rumunské SUV príde v predĺženej verzii

Rumunskej Dacii sa darí. Nie div, že poškuľuje po nových segmentoch a modeloch. Tým najnovším sa má stať väčšie SUV, odvodené z novej generácie Dusteru. Na palube odvezie siedmich cestujúcich, podobne ako Škoda Kodiaq.

13.07.2016 16:00
debata
Takto si predstavuje nový 7-miestny Grand... Foto: Auto Express
Dacia Grand Duster - 2017 Takto si predstavuje nový 7-miestny Grand Duster britský Auto Express. Karoséria má mať dĺžku až 4,7 metra.

Nový Duster má premiéru naplánovanú už na jeseň v Paríži. Zatiaľ o ňom však nie je veľa informácií. Vieme len, že mu s najväčšou pravdepodobnosťou poskytne upravenú platformu koncernový Nissan Qashqai a že do dĺžky narastie približne na 4 500 mm. Má ponúknuť viac miesta a po prvýkrát v histórii Dacie aj niektoré luxusné prvky, ako automatickú klimatizáciu. Ráta aj s robotizovanou prevodovkou Easy-R. To všetko s citom pre cenu, ktorá bola doteraz presvedčivým argumentom tohto lowcostového SUV a ktorá stojí nepochybne za jeho celosvetovým úspechom.

Najväčšou novinkou bude však predĺžená verzia, ktorá by mala niesť názov Grand Duster. V porovnaní s Dusterom má pribudnúť na celkovej dĺžke približne 200 mm, ktoré umožnia inštalovať do interiéru tri rady sedadiel pre siedmich cestujúcich. Grand Duster by tak mal merať 4,7 metra. Kým Duster ponúkne kufor s objemom približne 500 litrov, Grand Duster bude pri sklopenom treťom rade disponovať 659-litrovým objemom. Väčšia hmotnosť si vyžiada aj väčší výkon. O ten by sa mal postarať, aspoň vo verziách s pohonom oboch náprav, po prvýkrát motor 1,6 dCi s výkonom 96 kW.

V porovnaní s novým Dusterom bude Grand Duster... Foto: Auto Express
Dacia Grand Duster - 2017 V porovnaní s novým Dusterom bude Grand Duster dlhší približne o 20 cm. To vytvorí dostatok miesta na inštaláciu tretieho radu sedadiel.

Predokolky si pravdepodobne vystačia s doteraz známymi agregátmi 1,5 dCi (80 kW), 1,6 16v (81 kW) alebo silnejšou preplňovanou jednadvojkou 1,2 TCe (92 kW). Hoci si bude Duster aj naďalej dávať pozor na cenu, verzia Grand Duster sa posunie z dôvodu rozmerov, vyššieho výkonu a bohatšieho vybavenia na samotný vrchol cenovej hierarchie Dacie. A keďže v súčasnosti stojí najdrahší Duster 1,5 dCi 4×4 vo výbave Exepction 16 590 eur, Grand Duster 1,6 dCi by mohol atakovať aj hranicu 19 000 eur. To sa však dozvieme najskôr na budúci rok. Predĺžená verzia Grand Duster príde totiž na trh až po klasickom Dusteri.

A je tiež pravdepodobné, že v ponuke rumunského výrobcu zastúpi podstatne menej úspešné MPV Lodgy, o konci ktorého sa vedú špekulácie už dlhší čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster #Dacia Grand Duster
Články podľa značiek