Dokedy sa budú autá zväčšovať?

S každou novou generáciou autá rastú. Snažia sa prekonať konkurentov vo všetkých dimenziách. Otázne je, kam to speje. Autá sa predsa nemôžu zväčšovať donekonečna.

29.09.2009 17:05
Volkswagen Polo Foto:
Volkswagen Polo
debata

Verili by ste, že keby vedľa seba parkovali VW Polo najnovšej generácie (2009) a VW Passat najstaršej generácie (1973), Passat by bol síce dlhší o 230 milimetrov, avšak ich rázvor by sa zhodoval? Polo by bolo aj podstatne vyššie (o 100 mm) a širšie (o 80 mm).

Golf druhej generácie z roku 1985 sa dĺžkou rázvoru vyrovnal Passatu prvej generácie. Ak by sme nasadili proti Passatu I Golf V, prekonal by ho vo všetkých rozmeroch (dĺžka + 5 mm, šírka + 160 mm, výška + 120 mm, rázvor + 110 mm).

Najnovšie Polo má rovnaký rázvor ako prvý Passat. Foto: Volkswagen
Volkswagen Polo Najnovšie Polo má rovnaký rázvor ako prvý Passat.

Prvé Polo, ktoré dostihlo Golf I v rázvore, bolo Polo III z roku 1994. Predčilo ho aj v dĺžke (+ 10 mm), šírke (+ 45 mm) aj výške (+ 25 mm).

Všetky tri modely vyrástli počas svojej zhruba 35 – ročnej kariéry okolo pol metra do dĺžky – Passat +565 mm, Golf + 494 mm a Polo + 465 mm. Celkovo najviac pribral Passat (šírka + 220 mm, výška + 110 mm, rázvor + 240 mm). Dokonca aj objem jeho palivovej nádrže sa zväčšil o 24 litrov.

Passat prvej generácie je na dnešné pomery... Foto: Volkswagen
Volkswagen Passat Passat prvej generácie je na dnešné pomery malým autom.

Ak by Passat ďalej rástol tak, ako od druhej generácie doteraz, päť-metrovú dĺžku by pokorila deviata generácia niekedy v roku 2020. Passat jedenástej generácie by teoreticky dosiahol dĺžku šesť metrov niekedy pred koncom tohto storočia.

Ani Golf nezostal voči zväčšovaniu imúnny. Foto: Volkswagen
Volkswagen Golf Ani Golf nezostal voči zväčšovaniu imúnny.

Prvé Polo je od posledného Passatu kratšie o 1260 mm, užšie o 260 mm, nižšie o 140 mm a rázvor má kratší o 380 mm. Ak by Polo rástlo doterajším tempom, dĺžku súčasnej generácie Passat by prekročilo v roku 2058 vo svojej dvanástej generácii. Ale to by už mal Passat 5,6 metra.

Lupo muselo vyplniť medzeru po zväčšujúcom sa... Foto: Volkswagen
Volkswagen Lupo Lupo muselo vyplniť medzeru po zväčšujúcom sa Pole.

Vyvstáva ale otázka, čo s uvoľneným miestom na spodku modelovej ponuky. Keďže Polo nám nejak odrástlo, VW predstavil v roku 1998 Lupo. V porovnaní s Polom I bolo Lupo aj tak dlhšie o 25 mm, širšie o 61 mm a vyššie o 136 mm. Dĺžkou rázvoru ale triumfovalo Polo I o celý centimeter.

Nástupca Lupa, VW Fox je už ale iná liga. Fox z roku 2005 rozmermi pokojne konkuroval vtedy aktuálnej štvrtej generácii Pola. Fox bol kratší o 73 mm, užší o 10 mm, ale vyšší o 57 mm. Rázvor mal kratší o symbolický centimeter. To, že súčasné Polo V sa Foxu rozmermi trochu vzdialilo neznamená, že na dolnom konci portfólia značky nevznikla opäť diera. Volkswagen túto dieru čoskoro zapláta novým trpaskíkom Up! a čuduj sa svete, rozmermi sa podobá na Polo I.

Ani Fox nezostane najmenším Volkswagenom. Tým... Foto: Volkswagen
Volkswagen Fox Ani Fox nezostane najmenším Volkswagenom. Tým bude model Up!

Znamená to, že rozmery áut zostávajú v podstate rovnaké, len ponuka sa diverzifikuje a názvy jednotlivých modelov sa presúvajú hore-dole. Spodná hranica je teda jasná, ale vrchol modelovej palety zostáva otvorený. Dúfajme, že zasiahne zdravý rozum a nezopakuje sa fenomén amerických krížnikov z päťdesiatych a šesťdesiatych rokov minulého storočia.

debata chyba
Články podľa značiek