Číňania vyvinuli parkovacieho robota. Nájde aj voľné miesto

Stresy z hľadania voľného parkovacieho miesta v obrovských a preplnených parkovacích domoch by sa mohli stať čoskoro minulosťou. Namiesto vás zaparkuje vaše auto robot.

15.07.2016 19:00
debata (1)
Čínska spoločnosť vidí budúcnosť parkovania v... Foto: Yee Fung Automotion Technology
Parkovaci robot - Yee Fung Automotion Technology Čínska spoločnosť vidí budúcnosť parkovania v robotorch, ktoré vaše auto odvezú na voľné parkovacie miesto. A tiež vám ho privezú späť.

Súčasné parkovacie asistenty dokážu vaše auto zaparkovať na vami zvolené miesto, a to tak priečne, ako aj pozdĺžne. Vždy však musíte sedieť za volantom. Len pár áut to zvládne bez vás. Napríklad nové BMW 7, Mercedes-Benz S alebo Tesla Model S. Tak či tak musíte po vystúpení z auta ešte pred parkovaním riadiť celý manéver s kľúčom v ruke. Snom konštruktérov však je, aby vedeli autá nájsť voľné miesto a zaparkovať úplne samé. Tak aby ste z nich vystúpili pred prácou alebo iným cieľom cesty a auto si pri odchode zas privolali tam, kde potrebujete.

To je ale hudbou budúcnosti, pretože takéto vodidlo by potrebovalo plne autonómne riadenie a navyše asistenciu inteligentných parkovacích domov, s ktorými by autá komunikovali. Číňania však prichádzajú s nápadom, ktorý by mnohé uľahčil a dokázal auto zaparkovať sám bez nutnosti využívať autopilota. Spoločnosť Yee Fung Automotion Technology vyvinula totiž parkovacieho robota, ktorý by sa postaral o všetko potrebné. Vy by ste len vošli do doku parkovacieho domu, kde by na vás už čakal robot, pripomínajúci mobilný prepravný systém, akýsi podvozok.

Spoločnosť Yee Fung Automotion Technology... Foto: Yee Fung Automotion Technology
Parkovaci robot - Yee Fung Automotion Technology Spoločnosť Yee Fung Automotion Technology svojmu mobilnému podvozku verí. To napriek tomu, že cena za jeden kus parkovacieho robota je až 135 000 eur.
Následne by táto pojazdná „platňa“ navádzaná laserovým systémom vošla pod vaše auto, zdvihla ho tak, aby sa kolesá nedotýkali zeme, a odviezla ho na voľné parkovacie miesto. Vzhľadom na možnosť otáčať sa o 360 stupňov by systém dokázal ľahko manévrovať a navyše zaparkovať auto aj do tých najužších medzier. Priestorová rezerva na otváranie dverí by nebola potrebná, čo znamená lepšie využitie parkovacej plochy. Jednoducho by sa do parkovacích domov zmestilo viac áut. Pri odchode by vám zas ten istý systém priviezol auto k východu.

Celý proces by mal pritom trvať len dve minúty. Jednotlivé roboty by samozrejme navzájom komunikovali, aby nedošlo k zrážke a aby sa nepokúšali využiť to isté parkovacie miesto súčasne pre viac vozidiel. „Parkovací robot je navrhnutý tak, aby zvýšil kapacitu parkovísk, keďže dokáže využi priestor lepšie ako človek,“ povedal pre agentúru Reuters Marco Wu, generálny riaditeľ Yee Fung Automotion Technology. Podľa neho bude mať Čína do roku 2020 až 200 miliónov áut, čo znamená, že nájsť voľné parkovacie miesto bude čoraz ťažšie.

Cena batériami poháňaného robota by sa mala pohybovať na úrovni jedného milióna čínskych juanov, čo je až 135 000 eur. Zdá sa ale, že tento fakt nebude prekážkou. Podľa Marca Wu už o systém prejavilo záujem viacero miest trpiacich problémami s parkovaním. „Je tu veľa firiem, ktoré majú záujem o náš produkt, ako komerčné a realitné spoločnosti v Singapure či Londýne, verejné parkovacie spoločnosti na Blízkom východe, v Číne, ale aj inde vo svete.“ Výhodou je, že systém nevyžaduje žiadnu technologickú podporu zo strany automobiliek ani infraštruktúry. Realitou by sa mali parkovacie roboty stať ešte tento rok.

Parkovaci robot - Yee Fung Automotion Technology
Parkovaci robot - Yee Fung Automotion Technology
+3Parkovaci robot - Yee Fung Automotion Technology

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #samočinné parkovanie
Články podľa značiek