Honda Civic 2017: Nový hatchback na návese bez maskovania

Európska Honda Civic desiatej generácie má premiéru naplánovanú na jesenný parížsky autosalón. Japonská automobilka jej dizajn už však príliš nestráži. Sériovú verziu nachytali fotografi na návese neďaleko Swindonu.

03.08.2016 16:00
Honda Civic Htachback - 2017 Foto:
Európsky Civic desiatej generácie sa podľa prvých neoficiálnych snímok nebude veľmi líšiť od jarného ženevského konceptu. Zároveň to znamená, že bude jedným z najväčších modelov v triede.
debata

Honda Civic desiatej generácie nie je vlastne veľkou novinkou. Japonská automobilka ju predstavila v podobe amerického sedanu už koncom vlaňajšieho roka a následne v januári v Detroite aj jej športový derivát kupé. Otvorená ostala len európska 5-dverová verzia hatchback. No tú ukázali Japonci ako koncept na jar v Ženeve. A pri pohľade na vystavený exponát bolo jasné, že ide skôr o prototyp, ktorý nemá ďaleko do série.

Možno aj preto nerobí Honda so skrývaním novinky veľké orgie, hoci oficiálna výstavná premiéra je naplánovaná až na septembrový autosalón v Paríži. Fotografi totiž nachytali 5-dverový Civic bez maskovania na návese poblíž britského Swindonu, kde bude schádzať z výrobných liniek už od konca tohto roka. Od konceptu sa naozaj takmer nelíši. Ubudli len výstredné športové prvky, ako centrálne vyvedené koncovky výfukov, rozšírené prahy či plastový výplet masky.

Zadný spojler integrovaný so svetlami Civicu... Foto: Auto Express
Honda Civic Htachback - 2017 Zadný spojler integrovaný so svetlami Civicu ostane. Má však ponúknuť lepší výhľad dozadu ako doteraz.

Vďaka tomu vieme, že nový Civic 5D bude mať na dĺžku približne 4 500 mm, čo je až o 130 mm viac v porovnaní s predchádzajúcou generáciou a až o 245 mm (!) viac, ak ho postavíme vedľa bestselleru VW Golf. Do šírky (cca 1 800 mm) pribudnú tri centimetre. Len strecha klesne k asfaltu asi o 20 mm (1 450). Civic X bude tak s najväčšou pravdepodobnosťou jedným z najväčších modelov v triede. Dôvod je jasný, hatchback vychádza z amerických verzií, čo znamená, že bude globálnym modelom s rovnakou platformou.

A takto vyzeral koncept európskeho Civicu v... Foto: Honda
Honda Civic Hatchback Concept - 2016 A takto vyzeral koncept európskeho Civicu v marci v Ženeve.

Aj preto je v porovnaní s futuristickými Civicmi ôsmej a deviatej generácie o čosi menej „UFO“. Málo originality mu však uprieť rozhodne nemožno. Jeho tvary prekvapujú, najmä spodná línia okien či agresívne zadné svetlá integrované so spojlerom. A nechýba ani ten strešný. Unifikácia bude ale znamenať aj zásadné koncepčné zmeny. Honda totiž pravdepodobne upustí od zázračných výklopných sedadiel Magic Seats a nádrž premiestni spod predných sedadiel pod tie zadné.

Batožinový priestor Civicu tak už neohúri svojím objemom, no odpustkom má byť nezávislé zavesenie zadných kolies, s ktorým sa Civic rozlúčil už s príchodom siedmej generácie. A tiež viac miesta v interiéri. Nový hatchback by teda mal byť vodičsky suverénnejší a zábavnejší. S tým súvisí aj tuhosť karosérie, ktorá má narásť o 25 %. K „revolúcii“ dôjde aj pod kapotou. Atmosférické motory tu už nenájdete. Honda použije ako základ litrový preplňovaný 3-valec s výkonom okolo 100 kW.

Nad ním má stáť väčší 4-valec 1,5 VTEC Turbo (128 kW), ktorý definitívne nahradí atmosférický motor 1,8 i-VTEC. Chýbať nebude ani diesel 1,6 i-DTEC 88 kW), prípadne jeho verzia s dvojicou turbodúchadiel (118 kW). Top verzia Type-R dostane inovovaný dvojliter 2,0 VTEC Turbo. Technologickou vychytávkou sa má stať 8-stupňová dvojspojková prevodovka. Očakávať môžeme aj záplavu asistenčných systémov a lepší výhľad dozadu, ktorý bol slabou stránkou odchádzajúcej generácie.

Po parížskom debute čaká európsky Civic štart sériovej výroby a v budúcom roku aj štart predaja. Otázne je, či okrem hatchbacku zamieri do Európy aj sedan a kupé. Vzhľadom na rozsiahlu unifikáciu všetkých verzií desiatej generácie to však vylúčené nie je. Honde, ktorá v posledných rokoch na starom kontinente strácala podiel na trhu a z ponuky stiahla Accord, Inside, CR-Z a Legend, by to nepochybne prospelo. Zvlášť v tomto konkurenciou nabitom segmente. Pád britskej libry po brexite by mohol pre Civic navyše znamenať lepšie ceny.

Honda Civic Hatchback Concept - 2016
Honda Civic Hatchback Concept - 2016
+6Honda Civic Hatchback Concept - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Civic
Články podľa značiek