Suzuki sa chystá na mesiac. Postaví lunárnu sondu

Japonské Suzuki participuje na vývoji lunárneho roveru. Využiť chce skúsenosti z výroby malých SUV.

02.08.2016 21:00
Suzuki - lunárny rover Foto:
Lunárny mobilný rover má využiť technológie Suzuki pre minimalizáciu hmotnosti a zlepšenie trakcie.
debata
Spoločnosť Suzuki je súčasťou projektu návratu na Mesiac. Začne vyvíjať a poskytne technickú podporu pri zhotovení vozidla spôsobilého zvládnuť pristátie na Mesiaci. Vyplýva to zo zmluvy Suzuki s lunárnym výskumným tímom Hakuto, ktorý je jediným japonským účastníkom medzinárodnej vesmírnej súťaže Google Lunar Xprize.

Jej cieľom je vyrobiť a dopraviť na povrch mesiaca robotickú sondu, ktorá dokáže prejsť vzdialenosť minimálne 500 metrov a poslať na Zem gigabajtový videozáznam a panoramatické snímky. Hoci bola súťaž s celkovou výhrou 20 miliónov dolárov vypísaná softvérovým gigantom Google už v roku 2013, zatiaľ sa to nikomu nepodarilo. Suzuki má participovať práve na vývoji lunárneho roveru.

Chce uplatniť technológie pre minimalizáciu hmotnosti či kontrolu trakcie z vývoja malých automobilov s pohonom 4×4. „Sme radi, že môžeme podporiť Hakuto a jeho poslanie preskúmať mesačný povrch. Tešíme sa na úspešné skúmanie Mesiaca pomocou rovera Suzuki,“ vysvetľuje Toshihiro Suzuki, prezident a predseda predstavenstva. Suzuki však nie je vo svojej aktivite samo. Podobný zámer ohlásilo už dávnejšie aj Audi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Suzuki #Google Lunar Xprize
Články podľa značiek