FCA: Osobné autá v USA na linkách skončia. Výroba je drahá

Sergio Marchione, šéf koncernu FCA (Fiat Chrysler Automobiles), plánuje veľkú rošádu. Výroba osobných modelov v USA sa skončí. Na amerických linkách ostanú len SUV a pikapy. Zvyšok sa presťahuje do Kanady alebo Mexika.

11.08.2016 12:00
debata (2)
Výroba klasických osobných áut v USA, ako... Foto: FCA
Chrysler 200 - produkcia Výroba klasických osobných áut v USA, ako napríklad Chrysleru 200, je pre koncern FCA v USA nerentabilná.
Vkus zákazníkov sa z klasických modelov presúva smerom ku crossoverom a SUV. Zvlášť v USA. Cíti to aj koncern FCA (Fiat Chrysler Automobiles) na slabom dopyte po modeloch Chrysler 200 a sesterskom Dodge Dart, ktoré ani zďaleka nenaplnili plánované očakávania. Ich výroba je potom nerentabilná. Sergio Marchione má však radikálny plán, ako to zmeniť. Už v prvom štvrťroku 2017 chce skončiť za Atlantikom výrobu všetkých klasických osobných vozidiel.

Pre produkciu Chyrsler 200 a Dodge Dart hľadá partnera v Mexiku alebo Kanade. Ak sa nenájde, oba modely skončia bez nástupcov. V okolitých štátoch by mali skončiť aj ostatné osobné modely, napríklad Chrysler 300. V USA tak ostane už len produkcia značiek Jeep a Ram, ktoré sa špecializujú na SUV a pikapy. Linky s Chryslerom 200, ktorý vyrába koncern v závode Sterling Heights, sa zastavia už v decembri. Závod bude upravený na výrobu Ramu 1500, ktorý doteraz montovali v Earrnere.

Produkcia Jeepu Cherokee sa zas presunie do závodu Belvidere. Pôvodné rodisko v ohijskom Tolede čaká totiž veľká prestavba s cieľom spustiť produkciu novej generácie Jeepu Wrangler. Do Mexika by sa mal následne presunúť aj Jeep Compas a Patriot. Cieľom je zvýšiť maržu na 12,1 percenta. To je podľa Marchioneho aktuálne najdôležitejšia úloha v koncerne. S podobnou maržou pracoval konkurenčný General Motors už v tomto roku a FCA by sa mu chcelo priblížiť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergio Marchione #FCA
Články podľa značiek