Vynálezca prevodoviek DSG chce od Volkswagenu 200 miliónov!

Súdne spory o autorské práva sú v celku bežné. Tento prípad je ale naozaj kuriózny. Koncern Volkswagen žaluje totiž jeho niekdajší vysokopostavený manažér. Dokonca šéf Bugatti. A za autorstvo prevodoviek DSG nechce práve málo.

08.09.2016 16:00
Wolfgang Schreiber - prevodovka DSG Foto:
Wolfganga Schreibera si koncern Volkswagen cenil natoľko, že v roku 2012 až 2014 mu zveril vedenie značky Bugatti. Choval si ale tak trochu „hada na prsiach“. Schreiber chce teraz astronomické odškodné.
debata (7)

O lojalite k firme nemôžme byť v tomto prípade ani reči. Žalobu totiž podal na koncern Volkswagen za autorstvo dvojspojkových prevodoviek DSG bývalý manažér koncernu. Wolfgang Schreiber pracoval pre nemeckú automobilku rovných tridsať rokov. A dotiahol to naozaj ďaleko. Nastúpil v roku 1984 a v roku 1996 už viedol divíziu vývoja prevodoviek. Túto funkciu zastával do roku 2003, kedy sa stal technickým šéfom Bugatti a v rokoch 2012 až 2014 dokonca samotným šéfom značky.

Iste prišiel za svoju prácu k slušným peniazom, no ako sa zdá, svoj odchod do dôchodku si predstavuje trochu veľkolepejšie. Koncern Volkswagen totiž zažaloval za porušenie autorských práv v súvislosti s prevodovkami DSG. Schreiber nielenže stál priamo pri ich vývoji ale s jeho menom sa spája aj množstvo patentov, ktoré má chránené ako vynálezca. Za to mu v súlade s nemeckým autorským právom prináleží odmena nad rámec bežného platu. A Schreiber má pocit, že ju nedostal.

Schreiber stál pri vývoji dvojspojkových... Foto: Volkswagen
VW - prevodovka DSG Schreiber stál pri vývoji dvojspojkových prevodoviek ako šéf vývoja. Viacero patentov si dal chrániť.

Aké sú jeho nároky? Koncern sa sním chcel najprv dohodnúť na mimosúdnom vyrovnaní vo výške 20 miliónov eur. Podľa tlačového oddelenia VW Group však Schreiber túto čiastku odmietol. Požaduje až desaťkrát viac, rovných 200 miliónov. Vzhľadom na skutočnosť, že od nástupu prevodoviek DSG vyrobil koncern približne štyri milióny áut s touto technológiou, chce vynálezca za každý exemplár 50 eur. Samotný Schreiber odmieta o spore s médiami komunikovať a podobnú stratégiu zaujal aj Volkswagen.

Celý spor tak skončí na súde a niet najmenších pochybností, že za kratší koniec bude ťahať nemecká automobilka. Dvesto miliónov možno vynálezca nevysúdi, no rozprávkový dôchodok má zaručený. Pre Volkswagen, ťažko skúšaný kauzou Dieselgate, ktorá ho stojí miliardy, je to ale ďalšia zlá správa. Navyše sa zdá, že Shreiber, ktorý bral počas tridsiatich rokov od svojho zamestnávateľa vysoký plat, mal svoj krok dávno premyslený. Inak by so svojou požiadavkou vyrukoval ešte počas pôsobenia v koncerne.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #prevodovka DSG
Články podľa značiek