Prídu traktoristi o prácu? Američania tvrdia, že áno

"Maja máma dajárka, moj pápa traktarist.“ Tak túto okrídlenú vetu si iste pamätá staršia generácia z učebníc ruštiny. V budúcnosti však asi stratí význam. Prácu traktoristu nahradí počítač. Traktor bude jednoducho jazdiť sám. A jeden už aj jazdí.

09.09.2016 17:00
Autonómne traktory - CNH Industrial Foto:
Case IH Magnum rúca vžité predstavy o dizajne traktorov. Nemá totiž kabínu. Načo aj. Vodiča vôbec nepotrebuje. Vie prísť sám na pole a vykonať všetky naprogramované úlohy súvisiace s obrábaním pôdy.
debata (5)

Americká spoločnosť CNH Industrial predviedla dva koncepty traktorov budúcnosti. Najmä Case IH Magnum rúca základné predstavy o tom, ako má takýto stroj vyzerať. Hoci sa v poľnohospodárstve už aj dnes využíva navádzanie traktorov na poliach pomocou GPS, čo znižuje náklady, každý traktor počíta s vodičom. Case IH Magnum však nie. Ide o plne autonómny stroj, ktorý má pracovať celkom sám. Vo dne aj v noci, bez nárokov na výplatu, dovolenku či stravné lístky. Ide vlastne o robot s autonómnym riadením. Traktoristu vystrieda počítač.

Na pozemku sa autonómny traktor orientuje... Foto: CNH Industrial
Autonómne traktory - CNH Industrial Na pozemku sa autonómny traktor orientuje pomocou radarov, kamier a GPS. Daná lokalita však musí byť dobre zmapovaná.

Aj preto nemá koncept žiadnu kabínu. Traktor sa orientuje len pomocou GPS, laserových radarov a kamier. Ak narazí na prekážku zastaví a požiada o pomoc obsluhu. Tá môže sedieť kdesi v kancelárii a na navádzanie použiť tablet so špeciálnou aplikáciou, ktorá ukazuje nielen polohu traktora, ale aj obraz jeho okolia. CNH Industrial dokonca ráta s tým, že stroj sa bude orientovať jednak pri samotnej práci na poli a jednak sa na miesto aj sám dopraví. Napokon, iná možnosť bez kabíny a vodiča ani neexistuje. Naprogramovanie vraj netrvá viac ako 30 sekúnd.

Menej futuristický New Holland T8 má tiež... Foto: CNH Industrial
Autonómne traktory - CNH Industrial Menej futuristický New Holland T8 má tiež autonómne riadenie, no zároveň umožňuje aj klasický systém ovládania. Kabína aj volant mu ostali.
Na to, aby svoje úlohy autonómny traktor zvládal, potrebuje presné dáta o lokalite, ktoré sú nahraté v centrálnom systéme. Potom už stačí, aby jediný operátor poslal do práce hneď niekoľko strojov súčasne. Tie si samy zvolia postup obrábania pôdy tak, aby minuli čo najmenej paliva. Táto technologická vychytávka však zoberie prácu traktoristom. Kedy sa tak stane, spoločnosť CNH Industrial neprezradila. Skôr sa asi dostane do výroby jej druhý koncept New Holland T8, ktorý je tiež vybavený autonómnym riadením, no zároveň umožňuje aj klasické ovládanie.
V prípade problému môže traktoru pomôcť... Foto: CNH Industrial
Autonomne traktory - CNH Industrial V prípade problému môže traktoru pomôcť vyriešiť situáciu operátor. A to na diaľku, pomocou aplikácie v tablete alebo na počítači v dispečingu.

Oba stroje sú poháňané naftovými motormi s výkonom 419 koní, čo im umožňuje na bežných komunikáciách dosiahnuť rýchlosť až 50 km/h. Odvodené sú z aktuálnych sériových modelov Case a New Holland. Dizajn plne autonómnej verzie je však naozaj futuristický.

Autonómne traktory - CNH Industrial
Autonómne traktory - CNH Industrial
+11Autonómne traktory - CNH Industrial

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #traktory #traktor #CNH Industries
Články podľa značiek