Mercedes-AMG: Chystá sa hyperšport! A bude to F1 na cesty

Nová zbraň z Affalterbachu má zatieniť McLaren P1, Ferrari LaFerrari aj pripravovanú raketu Red Bullu a Aston Martinu. Daimleru jednoducho vráti imidž výrobcu hyperšportov.

04.10.2016 20:00
AMG - hyperšport Foto:
Do dvoch rokov sa má na scéne objaviť hyperšport z dielne AMG. Ťažiť bude z technológie súčasného monopostu F1 W07.
debata
To najšportovejšie, čo má dnes Daimler na sklade, je Mercedes-AMG GT. Nové kupé a roadster sú síce pekelne rýchle autá, lenže rozhodne nie také „cool“ ako predchádzajúce modely Mercedes-Benz SLR McLaren alebo Mercedes SLS AMG, oba s neodmysliteľnými krídlovými dverami a technológiou, ktorá ich stavala blízko sveta monopostov F1. Jednoducho, AMG GT sa rodilo viac pri zemi a s akcentom na rentabilitu výroby. Aj preto prišlo o výklopné dvere svojich predchodcov. To sa má ale zmeniť. Na vrchol hierarchie sa postaví nový hyperšport z dielne AMG. A je to isté.

Informáciu o tomto programe potvrdil sám šéf výskumu a vývoja Thomas Weber. „Niekto mu možno bude hovoriť hyperauto, ale bez ohľadu na názov ukáže, kadiaľ bude smerovať naša športová divízia v budúcnosti. Cieľom je extrémne efektívna a inteligentná pohonná sústava“. Na odpoveď, čo si pod tým predstaviť, je zatiaľ priskoro, v každom prípade sa tak má stať už do dvoch rokov. A niet pochýb, že konštrukčnou učebnicou novinky bude monopost F1 W07. Aj keď s najväčšou pravdepodobnosťou s väčším objemom motora ako povolených 1,6 litra. To už z dôvodu dlhšej životnosti.

Nepochybne však nový hyperšport využije hybridnú techniku, minimálne systém KERS. Očakávať by sme mohli približne 660 kW zo samotného spaľovacieho agregátu a ďalších 120 z dvojice predných elektromotorov. To znamená štvorkolku a technológiu, akou disponuje konkurencia v podobe McLarenu F1 a Ferrari LaFerrari. Už to naznačuje, že pôjde o skutočný extrém, a ak si to dáme do súvislosti s informáciou, že tento brutálny stroj má vážiť len čosi nad jednu tonu, nemalo by zrýchlenie na 100 km/h trvať viac ako 2,5 sekundy. Odhadovaná maximálka sa má pohybovať nad 350 km/h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hyperšport #AMG #Mercedes-AMG
Články podľa značiek