Porsche s manuálmi neskončí. Bude ich však málo

Trend je jasný. A neurčuje ho Porsche, ale zákazníci. Čoraz viac z nich chce automatickú prevodovku PDK. Manuál je doslova na vymretie. Lenže v Zuffenhausene mu „padáka“ zatiaľ nedajú. Stále veria na radosť z jazdy.

10.10.2016 12:00
Porsche 911 R - 2017 prevodovka Foto:
Modelom 911 R potešilo Porsche skalných vyznávačov klasiky. Má atmosférický 6-valec a k tomu manuálnu prevodovku. Vraj nemá ostať osamotené.
debata
Svet športových áut začínajú ovládať automatické prevodovky, najmä tie dvojspojkové, ktoré môžu mať väčší počet prevodov, čím vedia vyžmýkať z motora viac potenciálu, radia rýchlejšie a dokonca znižujú spotrebu paliva. Lenže nič iné ako práve manuál vám nedá takú spätosť s autom. Vedia to aj v Zuffenhausene, hoci na prevodovky PDK prešli dokonca aj ikonické športové verzie GT3 a GT3 RS. Je to trend. A chcú ho sami zákazníci, dokonca aj tí, čo si radi zajazdia na okruhoch.

V Porsche ale na manuál zanevrieť nechcú. Prvým dôkazom je puristická raketa 911 R s odľahčenou konštrukciou, so zvýšeným výkonom a hlavne s manuálnou 6-stupňovou prevodovkou. A vraj neostane len pri nej. „Stále existujú dobré dôvody, prečo dať prednosť manuálu. Napríklad pre emócie a radosť z jazdy,“ povedal na autosalóne v Paríži šéf vývoja Porsche Michael Steiner. „V priebehu budúcich rokov vidíme pre manuály priestor a použijeme ich minimálne pri niektorých derivátoch.“

Šušká sa, že novou manuálnou prevodovkou by mohla byť vybavená napríklad aj budúca generácia Porsche 911 GT3. A to je dobrá správa pre skalných vyznávačov klasiky. Napokon, tým dal zabrať už prechod Porsche z atmosférických na preplňované motory, hoci samotné samotná automobilka si na nich dala záležať. Bruselský tlak na emisie však inou cestou neviedol. S tým súvisí aj ďalší fakt. S prechodom na turbá skončí totiž Porsche s výrobou netradičného 7-stupňového manuálu. Vysoký krútiaci moment nových motorov ho nepotrebuje.
Porsche 911 R - 2016
Porsche 911 R - 2016
+21Porsche 911 R - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #manuálna prevodovka
Články podľa značiek