Ferrari a manuál? Je koniec. Definitívny!

Na autosalóne v Paríži Ferrari potvrdilo, že s manuálnymi prevodovkami v budúcnosti nepočíta. Tá vraj patrí už len tým dvojspojkovým.

11.10.2016 19:00
Ferrari California - manuálna prevodovka Foto:
Posledným modelom z Maranella s manuálnou prevodovkou bola minulá generácia Californie. V tejto konfigurácii o ňu ale nebol záujem. Vyrobilo sa len päť exemplárov. S takouto krásnou otvorenou kulisou sa teda už v budúcnosti nestretneme.
debata
Nie je to tak dávno, čo patrili automatické prevodovky v športových autách len ku koloritu amerického trhu. Jednoducho preto, že sa tamojším majetným klientom nechcelo alebo nevedeli radiť prevodové stupne. Lenže časom prišli na svet viacstupňové automaty a najmä dvojspojkové prevodovky, ktoré vedia pracovať s potenciálom motora lepšie než manuálne „skrine“ a navyše ho chránia. To sú fakty, ale kto by si pomyslel, že športové značky na manuálne prevodovky časom úplne zanevrú.

Také Porsche síce nedávno vyhlásilo, že manuálne prevodovky zachová, ale že sa stanú len súčasťou limitovaných edícií. Podobne to vidí aj Lamborghini. A Ferrari? Tak to s manuálnou prevodovkou do budúcnosti vôbec nepočíta. Potvrdil to sám technický šéf značky Michael Hugo Leiters na autosalóne v Paríži. „Ferrari bolo vždy o technologickom pokroku, a s ním nemajú manuálne prevodovky nič spoločné. Rozhodli sme sa preto, že do budúcnosti sa budeme držať dvojspojkových prevodoviek,“ vyhlásil. Vlastne to ani nie je nič nové.

Posledným Ferrari s manuálom bola California minulej generácie. A v tejto kombinácii nebola práve úspešná. Vzniklo len päť exemplárov, tri s pravostranným a dva s ľavostranným riadením. Automobilka z Maranella to často používa ako argument, prečo nemá význam investovať do manuálov. Jednoducho, zákazníci ich už nechcú. Paradoxom ale je, že dnes ceny týchto Californií, ktoré rozhodne nepatria do zlatého fondu Ferrari, stúpajú do závratných výšok. Jeden z kusov, vyrobený v roku 2010, sa napríklad tento rok predal na dražbe za 393 360 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ferrari #manuálna prevodovka
Články podľa značiek