Autosalón Nitra 2016: Pod Zobor príde 29 premiér, ale Kodiaq nie

Motoršou v Nitre fúka do plachiet dobrý termín aj rekordné predaje osobných áut na Slovensku. Predstaví sa tu 26 značiek a 29 slovenských výstavných premiér. Niektoré automobilky však opäť chýbajú.

13.10.2016 06:00
debata (3)
Hlavnou hviezdou autosalónu v Nitre bude nový... Foto: Agrokomplex
Agrokomplex - výstavisko Hlavnou hviezdou autosalónu v Nitre bude nový Citroën C3. Nie preto, že by tu neboli aj ďalšie zaujímavé autá. Podstatné je, že táto „parížska premiéra“ bude schádzať z liniek závodu PSA v Trnave.

Od roku 2014 má jesenný Nitriansky autosalón zmenený termín konania. Namiesto septembra otvára brány v októbri. Síce touto zmenou prišiel o miesto v kalendári svetových automobilových výstav O.I.C.A., ale pre návštevníkov je to len a len dobré. Časový posun totiž znamená, že sa koná až po najväčšej jesennej automobilovej prehliadke v Paríži. Preto tu budeme mať možnosť vidieť aj autá, ktoré debutovali len pred pár dňami pod Eiffelovkou. Premiérová mizéria spred niekoľkých rokov sa teda nekoná.

Pre Nitru je dobrou správou aj rastúci trend predaja nových áut na Slovensku. Stúpajúca tendencia je pritom zrejmá už od januára. Za prvých deväť mesiacov, teda za tri kvartály, sa pre nové osobné alebo ľahké úžitkové auto rozhodlo 70 458 zákazníkov. Vlani to bolo 61 915. V med­ziročnom porovnaní to predstavuje nárast až o 13,8 %. Osobné autá (M1) vzrástli o 13,7 a ľahké úžitkové až o 14,9 %. Najsilnejšími mesiacmi boli marec, máj a jún. Jedine v auguste došlo k malému poklesu o 1,8 %.

Viac značiek, ale menej premiér

Takýto priaznivý vývoj podporuje aj chuť vystavovať. A to aj napriek tomu, že prax dvoch autosalónov ročne v takej malej krajine, akou je Slovensko, si vyberá naďalej svoju daň. Paleta teda nebude ani počas 23. ročníka kompletná. Predstaví sa tu 26 automobilových značiek, čo je o štyri viac ako vlani. Počet slovenských premiér však klesne z 32 na 29. Stále je to však slušné číslo. Najmä ak to porovnáme s ročníkmi 2014, 2013, či ešte staršími, keď mala Nitra zlý termín a ešte k tomu doplácala na recesiu v predaji áut.

K autám, ktoré absolvovali svetový debut len... Foto: Peugeot
Peugeot 3008 K autám, ktoré absolvovali svetový debut len pred pár dňami v Paríži, bude patriť aj Peugeot 3008.

Kto teda príde a kto nie? Podobne ako vlani bude v Nitre absentovať veľké nemecké prémiové trio – Audi, BMW a Mercedes-Benz. Luxusný segment bude však hájiť Volvo, Jaguar a Land Rover. Nedostaví sa ani Lexus, čo vyplýva z neúčasti Toyoty. A z mainstreamových značiek tu neuvidíme ani Fiat či Opel. To však neznamená, že sa nebude dať na čo pozerať. Napriek imidžu Nitry ako dílerského autosalónu sa tu predsa len nájde zopár áut, ktoré ste ešte nemali možnosť vidieť. Hlavnou hviezdou bude nepochybne nová generácia Citroënu C3.

Renault Scénic je tiež jedným z áut, ktoré sa... Foto: Renault
Renault Scénic Renault Scénic je tiež jedným z áut, ktoré sa ešte len chystajú na náš trh. V Nitre ale bude.

Tento hatchback je totiž novým produktom trnavskej automobilky PSA a nikde inde ho vyrábať nebudú. A tiež patrí k tým autám, ktoré absolvovali svetový debut v Paríži. Platí to však aj o novom crossoveri Peugeot 3008, modernizovanom Suzuki SX4 S-Cross alebo Renaulte Mégane Grantour, ktorý je novou kombi verziou Mégane. K novším autám bude patriť aj Renault Scénic, ďalší model, ktorý zmenil DNA z MPV na crossover, a napriek svetovej premiére na jar v Ženeve na trh ešte nedorazil.

Kodiaq ani Ignis neprídu

Podobne to bude so Škodou Superb Sportline. Pochopiteľne, tesný, aj keď výhodný odstup od Paríža, stále neumožnil, aby do hál Agrokomplexu dorazili ďalšie svetové premiéry. Takže, ak sa nebodaj tešíte na novú Škodu Kodiaq, Nissan Micra piatej generácie, Hondu Civic desiatej generácie, Hyundai i30 tretej generácie, úplne nový Land Roved Discovery alebo Suzuki Ignis, tak vaše očakávania naplnené nebudú. Plejádu slovenských premiér však doplnia autá, ktoré neabsolvovali výstavný debut na Slovensku, no sú stále aktuálne. Platí to napríklad o Volve S60/V60, Seate Ateca, Peugeote Traveller a Citroëne SpaceTourer.

Škoda síce do Nitry neprivezie nové veľké SUV... Foto: Škoda
Škoda Superb Sportline Škoda síce do Nitry neprivezie nové veľké SUV Kodiaq, ale vystaví aspoň športovú verziu vlajkovej lode Superb s prívlastkom Sportline.

Už tradične bude nitriansky autosalón sprevádzať bohatý program. Tuningová show predstaví 100 upravených automobilov, ktoré sa zapoja do finále Total Dip Tunning Battle 2016. Priestor dostane aj história. Novinkou tohto ročníka je totiž extra veľká expozícia veteránov s osemdesiatimi exponátmi. Vidieť budete môcť aj krkolomné kúsky na štvorkolkách, alebo motorkách v rámci Mototv Show. Na Hard Show si zas budú môcť návštevníci vyskúšať jazdu na off-roadovej trati priamo v areáli výstaviska.

Autosalón v číslach

Ročník 23.
Termín konania 13. – 16. 10. 2016
Výstavná plocha 3 500 m2
Počet vystavovateľov 180
Počet zúčastnených značiek 25
Počet ohlásených slovenských premiér 29

Slovenské výstavné premiéry

Citroën
C3, C4 Picasso/Grand C4 Picaso – facelift, C4 Cactus Rip Curl, Jumpy, Spacetourer
Jaguar
XE, XE AWD, XF AWD
Kia
Niro
Lada
Kalina hatchback, Granda Liftback, 4×4 Urban
Peugeot
Traveller, 3008
Renault
Sénic, Mégane Grantour
Seat
Ateca
Škoda
Superb Sportline
Suzuki
SX4 S-Cross – facelift
Volvo
XC90 T8 Excellence, S60, V90

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Agrokomplex #autosalón Nitra 2016
Články podľa značiek