Tesla musí zmeniť názov Autopilot. Úradom dochádza trpezlivosť

Škandál s Autopilotom Tesly naberá po smrteľných nehodách na obrátkach. Úradom sa nepáči, že marketing americkej automobilky sa tvári, akoby bolo jeho zariadenie plne autonómnym riadením. Reaguje Kalifornia aj Nemecko.

20.10.2016 12:00
debata
Autopilot Tesly bude musieť zmeniť názov.... Foto: Tesla
Tesla - Autopilot Autopilot Tesly bude musieť zmeniť názov. Minimálne v domovskej Kalifornii. Podľa úradov ním americký výrobca elektromobilov zvádza k predstave, že zariadenie zvláda plne autonómne riadenie vozidla.

Tesla bude musieť pravdepodobne zmeniť názov svojho systému poloautomatického riadenia z Autopilota na iný. Pod drobnohľad úradov sa dostala najmä po tom, čo došlo tento rok vplyvom tohto zariadenia k dopravenej nehode s fatálnymi následkami. Jej Autopilot sa totiž hrá na niečo, čím v skutočnosti nie je. Je to len systém na podporu riadenia, nie systém schopný prevziať celú kontrolu nad vozidlom. Na to sú síce majitelia luxusných amerických elektromobilov v manuáli upozornení, lenže marketing Tesly vytvára klamlivý obraz o všemocnosti Autopoilota.

Svoje obavy vyjadrila konkurencia, napríklad Volvo, ale aj niektoré spotrebiteľské inštitúcie ako napríklad americká organizácia Consumer Reports. Na svetlo sveta sa dostali aj vyjadrenia bývalých zamestnancov Tesly, podľa ktorých šéf automobilky Elon Musk tlačil na vývoj autonómneho riadenia tak intenzívne, že ignoroval prakticky všetky obavy z jeho možného zlyhania. Musk tvrdil, že prípadné chyby technológie sú zanedbateľné v porovnaní s potenciálnym prínosom pre bezpečnosť, pretože autonómne riadenie zredukuje riziká vyplývajúce z ľudského faktora.

Autopilot Tesly nedokáže vyhodnocovať správne... Foto: Tesla
Tesla - autopilot Autopilot Tesly nedokáže vyhodnocovať správne rozmanité dopravné situácie. Na to, že je v úzkych však upozorní až keď je neskoro.

Lenže Autopilot Tesly nie je naozaj dokonalý. A teraz sa zdá, že trpezlivosť došla už aj úradom. Tak napríklad Kalifornia prijala legislatívu, ktorá výrazne obmedzí názvoslovie používané v reklamách. Podľa nových pravidiel výrobcovia nebudú môcť používať výrazy ako auto-pilot, „self-driving" či „automated driving“, pri zariadeniach, ktoré nezodpovedajú norme SAE v úrovniach 3, 4 a 5. Tieto úrovne sa týkajú dopravných prostriedkov schopných plne autonómnej jazdy. To ale Autopilot Tesly nedokáže.

Tesla bude teda musieť zmeniť názov minimálne v tomto americkom štáte. Zároveň sa však bráni tvrdením, že názov Autopilot sa bežne používa v letectve, pričom tiež neznamená plne autonómne riadenie letu. Pri vzlete či pristávaní to bez ľudského zásahu nejde. Kalifornia však nemusí ostať poslednou krajinou, ktorá zatlačí v tomto smere na ambiciózneho amerického producenta elektromobilov. Čosi podobné hrozí Tesle aj v Nemecku. To už rozposlalo všetkým majiteľom týchto vozidiel upozornenie, že Autopilot nie je autonómnym riadením.

Zároveň požiadalo automobilku, aby zo všetkých materiálov stiahla pojem Autopilot, a to pre možné zmätenie zákazníkov. Podľa nemeckých médií predstavuje Autopilot „veľké nebezpečenstvo v premávke“, pretože systém napríklad nevaruje vodiča, pokiaľ sa dostane do situácie, ktorú nevie softvér pochopiť a ani riešiť. Poukazuje tiež na problémy s autonómnym brzdením. Odtiaľ je už len krok k legislatívnej úprave. Tesla si ale stále verí a tvrdí, že jej Autopilot viac životov zachránil, ako ohrozil. V súčasnosti už pracuje na druhej generácii systému autonómneho riadenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #autopilot #Autosteer
Články podľa značiek