Bob Lutz: 'Tesla je sekta, jej strata je príšerná'

Americký výrobca luxusných elektromobilov zvýšil v treťom štvrťroku predaj aj tržby a po viac ako troch rokoch vykázal zisk. Celoročná strata je však stále 553,6 milióna dolárov. Bob Lutz, bývalý vysokopostavený manažér BMW či Genereal Motorsu, prirovnáva Teslu a jej zákazníkov k náboženskej sekte.

31.10.2016 19:00
Bob Lutz Foto:
Tesla síce v treťom štvrťroku vykázala zisk, no Bob Lutz, známa postava z automobilovej branže, si o nej nerobí ilúzie.
debata (2)

Americká Tesla je tak trochu excentrickou automobilkou. Napriek tomu, že každý rok predá viac automobilov a vie vyvolať nadšenie, podobne ako výrobky Applu, rok čo rok produkuje straty. A tie idú do stámiliónov dolárov. Jej ekonomické výsledky akoby len potvrdzovali názor, že vyrábať elektromobily nemôže byť zatiaľ rentabilné. Lenže stále sa drží nad vodou a vie, ako upokojiť svojich veriteľov. Napríklad bombastickou premiérou neexistujúceho modelu či veľkolepou tlačovkou novej verzie autonómneho riadenia, ktorá tiež ešte nefunguje.

Teraz tu máme pozitívnu správu. Tesla zaznamenala po troch rokoch zisk. Týka sa síce len tretieho štvrťroka, ale v prípade tejto kalifornskej spoločnosti je aj to veľkým úspechom. Za júl, august a september zarobila 21,9 milióna dolárov. Vlani pritom v porovnateľnom období vykázala stratu 229,9 milióna dolárov. Podľa šéfa Elona Muska by navyše mohla byť zisková aj vo štvrtom štvrťroku. Tržby spoločnosti sa totiž viac ako zdvojnásobili. Vzrástli na 2,3 miliardy dolárov. V treťom štvrťroku dodala Tesla zákazníkom rekordných 24 821 elektro­mobilov.

Tesla vyrába každý rok viac áut, no podľa Boba... Foto: Tesla Motors
Tesla - produkcia Tesla vyrába každý rok viac áut, no podľa Boba Lutza na každom prerába. Čím viac ich vyrobí, tým väčšia je jej strata.

Takže do konca roka by mohla predať 80 000 vozidiel, čo by bolo o 29 500 viac ako vlani. Zatiaľ ide o dva modelové rady Tesla S a crossover Tesla X. V tom budúcom by mal pribudnúť menší a lacnejší liftback Tesla 3, v základnej cene 35 000 dolárov. Tento model si už objednalo a vratnú zálohu zaň zložilo viac ako 300 000 záujemcov. Je pravdepodobné, že aj tieto zálohy sú súčasťou „zisku“ spoločnosti. Ide však o peniaze za tovar, ktorý nielenže nepredala, ale ani nevyrobila. Pre expertov v automobilovom biznise je preto Tesla a jej zákazníci čosi ako sekta.

Tvrdí to niekdajší bos automobiliek BMW, Ford a General Motors, Bob Lutz. Priznáva, že Tesla sa síce teší z vizionárskeho imidžu, podobného spoločnosti Apple, ale svoje vízie nevie premeniť na zisk. Kým Apple je fabrikou na peniaze, Tesla nie. „Výsledkami Tesly je len čím ďalej tým horšie cash flow a pokračujúca absencia zisku. Na Tesle nevidím nič, čo by mi dávalo dôveru, že dokáže prežiť. Každoročná strata 250 miliónov dolárov je na firmu takej veľkosti príšerná, “ dodáva Lutz.

Podľa neho pramenia straty Tesly z toho, že z predaja áut nedokáže zaplatiť prácu ani materiál a tak stráca na každom aute. V takomto prípade rastúci objem produkcie nič nevyrieši, práve naopak, strata bude len a len vyššia. Nezastáva ani názor, že straty sú výsledkom ohromných investícií. „Investovať musia všetci, ak sa chcú udržať na špičke, a napriek tomu zarábajú. Lenže Tesla prerába trinásť rokov bez prerušenia a to je veľmi neobvyklé.“ Nie inak je to tento rok. Napriek zisku za posledný štvrťrok je za prvých deväť mesiacov v mínuse 553,6 milióna dolárov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Bob Lutz
Články podľa značiek