COTY 2017: Toto je 30 kandidátov. Boj bude extrémne tvrdý

Krátko po oznámení kandidatúry na anketu Svetové auto roka tu máme 30 uchádzačov o európsky titul. Paleta je naozaj pestrá. Od Citroënu C3, vyrábaného na Slovensku, cez Škodu Kodiaq až po americkú Teslu X. Prvé husle hrajú crossovery.

22.11.2016 12:00
COTY 2017 - logo Foto:
Tento rok sa o najprestížnejší európsky automobilový titul uchádza 30 modelov áut. To je o päť menej ako vlani.
debata (4)

Zatiaľ nemá nikto nič isté. Prestížna európska anketa Car of The Year 2017 je na úplnom začiatku. Automobilky nasadili do hry svoje najväčšie tohtoročné esá a odborná jury oznámila definitívny zoznam prihlásených modelov. Tie zabojujú o titul, ktorý zvykne mať pomerne veľký vplyv na následný komerčný úspech. I keď celkom pravidlom to nebýva. Tento rok je áut v porovnaní s minulým ročníkom o čosi menej. Kým vlani súťažilo až 35 modelov, teraz je ich presná tridsiatka. To ale nijako neznižuje úroveň tohto ročníka. Súperenie bude naozaj tvrdé.

Šancu má aj Škoda Kodiaq. Ľahké to mať určite... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq - 2016 Šancu má aj Škoda Kodiaq. Ľahké to mať určite nebude. Sú tu totiž silní súperi. Napríklad Peugeot 3008 alebo koncernoví konkurenti v podobe Volkswagenu Tiguan alebo Seatu Ateca.

Paleta je z pohľadu automobilových tried naozaj pestrá. Prvé husle však majú módne crossovery, ktoré sa množia ako huby po daždi. Ak by sme išli abecedne, nájdeme tu Audi Q2, Ford Edge, Jaguar F-Pace, na Slovensku vyrábanú Kiu Sportage, ktorá vlaňajší ročník nestihla, ale aj luxusné Maserati Levante, Peugeot 3008, Renault Scénic, Seat Ateca, elektrickú Teslu X, Škodu Kodiaq, Toyotu C-HR či VW Tiguan. A k tomu sú tu autá, klasickej nižšej a nižšej strednej triedy, ktoré zvyknú mať u poroty úspech.

O priazeň poroty sa uchádza aj nový Citroën C3,... Foto: Citroën
Citroën C3 - 2016 O priazeň poroty sa uchádza aj nový Citroën C3, vyrábaný v Trnave.

Napríklad novučičký Citroën C3, Ford Ka+, Nissan Micra, Renault Mégane alebo Suzuki Baleno. Ani oni nie sú mimo hry. Prémiové automobilky, i keď s menšou šancou na výhru, prichádzajú okrem už spomínaných crossoverov od Maserati, Audi, Jaguaru a Tesly s ambicióznou Alfou Romeo Giulia, kupé Audi A5, Mercedesom-Benz triedy C a Volvom S90/V90. Zastúpenie majú aj hybridy, ktoré dokázali v minulosti tiež zamiešať karty. A tento rok je ich viac ako kedykoľvek predtým.

Raritou zoznamu je vodíková Toyota Mirai.... Foto: Toyota
Toyota Mirai Raritou zoznamu je vodíková Toyota Mirai. Vzhľadom na neexistujúcu sieť vodíkových čerpacích staníc veľa šancí nemá.

Napríklad kórejské technologické dvojičky Kia Niro s Hyundaiom Ioniq a samozrejme nová Toyota Prius. K hybridom môžeme ale pokojne pripočítať aj ekoverzie iných kandidujúcich modelov – Toyotu C-HR Hybrid, Volvo S90/V90 Twin Engine a Porsche Panamera 4 E-Hybrid. Toyota navyše pridáva vodíkový Mirai, ktorý je raritou tohtoročného zoznamu. Na svoje si prídu aj milovníci športových áut. Fiat prihlásil roadster 124 na spoločnej kandidátke s Abarthom 124, Porsche okrem Panamery model 718 vo verzii kupé Cayman a roadster Boxster.

Bonbónikom je hybridný japonský superšport Honda NSX. A i keď rýchle autá nezvyknú v ankete bodovať na popredných priečkach, aspoň do výberu finalistov sa dostať môžu. Ten zverejní odborná jury 28. novembra, teda už o týždeň. Potom bude tipovanie predsa len o čosi ľahšie. Meno definitívneho víťaza sa však dozvieme až v predvečer ženevského autosalónu, presne šiesteho marca. Pre úplnosť dodajme, že porotu tvorí 54 novinárov z 22 krajín Európy a že Slovensko v nej zatiaľ nemá svojho zástupcu.

Kandidáti na titul Car of the Year 2017

Alfa Romeo Giulia
Audi A5, Q2
Citroën C3
Fiat Tipo
Fiat/Abarth 124 Spider
Ford Edge, Ka
Honda NSX
Hyundai Ioniq
Jaguar F-Pace
Kia Niro, Sportage
Maserati Levante
Mercedes-Benz E
Nissan Micra
Peugeot 3008
Porsche 718 Boxster/718 Cayman, Panamera
Renault Mégane, Scénic
Seat Ateca
Suzuki Baleno
Škoda Kodiaq
Tesla Model X
Toyota C-HR, Mirai, Prius
VW Tiguan
Volvo S90/V90

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #COTY #COTY 2017 #Európske auto roka
Články podľa značiek