Duemila Route: 'Mafiánska' zbierka áut vyniesla astronomickú sumu

Rozprávková aukcia áut zhabaných talianskou políciou vyniesla takmer dvojnásobok pôvodných odhadov. Išlo o milióny eur. Viac, ako si ktokoľvek trúfol tipovať. Únik na daniach talianskeho „podnikateľa“ je nepochybne vyrovnaný.

09.12.2016 19:00
Duemila Route - aukcia áut Taliansko Foto:
Zábery z aukcie len potvrdzujú dobrý vkus bývalého majiteľa zbierky. Nadobudol ich však za peniaze, ktoré dlhoval štátu.
debata (2)

Len nedávno sme vás informovali o pripravovanej aukcii Duemila Route. Už názov „dvetisíc kolies“ jasne deklaroval, že pôjde o niečo veľké. A naozaj išlo. Dražilo sa tu 430 áut a 150 motocyklov. Všetko vzácnych modelov, ku ktorým sa bežný smrteľník nikdy nedostane. Na tom by možno nebolo nič tak extra zvláštne, nebyť faktu, že všetky patrili jednému jedinému mužovi. Volal sa Liugi Campiano. Mal však smolu. Jeho veteránska vášeň nebola podložená reálnym príjmom. Z dôvodu astronomických únikov na daniach skončila nakoniec v rukách talianskej finančnej polície. A tá sa už postarala o to, aby bolo v štátnej kase to, čo tam chýbalo.

O Ferrari, Lamborghini, Maserati či Jaguare a... Foto: RM Sothebys
Duemila Ruote - aukcia áut Taliansko O Ferrari, Lamborghini, Maserati či Jaguare a Porsche nebola núdza.

Celá zbierka zamierila do dražby aukčnej spoločnosti RM Sothebys. Bolo okolo toho veľké haló. Ešte nikdy totiž nedošlo k takému početnému úlovku. Aukcia musela prebehnúť priamo v jednom z najväčších obchodných domov sveta – v milánskej Fiere. Jednoducho, tradičné priestory boli malé. Dokonca ani názov Dvetisíc kolies nevystihoval realitu. Bolo ich totiž viac. Len na autách ich bolo 1 720 a spolu s motorkami 2 320. To však ešte nepočítame bicykle, ktoré boli ďalšou „úchylkou“ tohto Taliana. Inak by sme sa dopracovali kdesi k číslu 2 800. Predpo­kladaný odhad výťažku z aukcie znel na 20 miliónov eur. Experti sa však zhodovali, že je veľmi konzervatívny.

Len niektoré áut boli v stave, ktorý si... Foto: RM Sothebys
Duemila Ruote - aukcia áut Taliansko Len niektoré áut boli v stave, ktorý si vyžaduje reštaurovanie.

Zbierka totiž obsahovala skutočné klenoty ako Maserati MC12 s technikou z Ferrari Enzo, Ferrari F40, zberateľský sen Ferrari 275 GTB/6 s hliníkovou karosériou, Bugatti EB110, 21 Jaguarov E-Type, 70 Porsche, z ktorých 55 pripadalo na model 911 rôznych ročníkov vrátane dvoch 911 997 GT2 alebo dvoch Porsche 911 930 Turbo 3,3. A tak by sme mohli pokračovať ďalej. Jednoducho, toto bola nelegálna zbierka snov. Majetní milovníci veteránov ostali v nemom úžase. Nestáva sa, aby boli zrazu na trhu kusy tohto rangu. Takže ani skutočnosť, že predaj prebiehal bez minimálnej garantovanej ceny, nemohol zabrániť tomu, aby bol výťažok aukcie nižší ako odhad.

Najdrahším vydraženým modelom bolo toto Ferrari... Foto: RM Sothebys
Duemila Ruote - aukcia áut Taliansko Najdrahším vydraženým modelom bolo toto Ferrari 275 GTB/6C s hliníkovou karosériou. Vynieslo 3 416 000 eur.

Strhla sa doslova búrka. Predalo sa 423 áut, z ktorých len 12 bolo predaných pod odhadovanú sumu. Ďalších 381, čo predstavovalo 91 % ponuky, išlo cenou nad odhad a ostatné vozidlá sa do odhadu zmestili. Priemerná cena na jedno auto bola 112 700 eur. To len dokladuje, že ich pôvodný majiteľ mal dobrý vkus. Ceny tých najvzácnejších vystrelili do nebeských výšok. Kráľom aukcie sa stalo spomínané hliníkové Ferrari 275 GTB/6C, ktoré vydražili za 3 416 000 eur. Odhad znel pritom „len“ 2,4 až 2,8 milióna. Za ním nasledovalo Maserati MC12, ktoré získal nový majiteľ za 3 024 000 eur, čo bolo viac ako dvojnásobok odhadu 1,1 až 1,3 milióna eur.

Nad milión sa prehuplo aj Ferrari F40, vynieslo 1 030 400 eur, v porovnaní s odhadom 725 000 až 875 000 eur. A zberatelia sa trhali aj o ďalšie modely. Zánovné BMW Z3 M z roku 1998 zamierilo do novej garáže za 65 000 eur, Lancia Azrelia B20 z roku 1951 za 336 000 eur či Lancia Fulvia Sport Zagato z roku 1967 za 162 000 eur. Takže výťažok aukcie nakoniec prekonal očakávania o viac ako dvojnásobok. Celkovo skončilo v pokladnici 47,7 milióna eur! To je aj oveľa viac, ako Luigi Campiano dlhoval na daňových únikoch. Súdený je približne za 17 miliónov eur. Zdá sa však, že jeho podlžnosti voči štátu budú väčšie. Niektoré súdne procesy ešte prebiehajú. Zhabané mu boli nielen autá či motorky, ale aj nehnuteľnosti a lode.

Duemila Route - aukcia áut Taliansko
Duemila Route - aukcia áut Taliansko
+15Duemila Ruote - aukcia áut Taliansko
Aukcia Duemila Ruote - Luigi Campiano Collection
Aukcia Duemila Ruote - Luigi Campiano Collection
+21Aukcia Duemila Ruote - Luigi Campiano Collection

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #Duemila route #aukcia áut
Články podľa značiek