Tesla klamala. V Nórsku odškodní 126 zákazníkov. Ďalší iste prídu

Tesly sa v Nórsku predávajú jedna radosť. Pomáha totiž extrémne štedrá dotačná politika štátu pri presadzovaní elektromobilov. Lenže ani to nezalepilo tamojším zákazníkom oči pred zavádzajúcimi údajmi amerického výrobcu. Ten musí teraz platiť. Uvádzal neprávny výkon.

16.12.2016 19:00
debata (5)
Americká Tesla S je nepochybne... Foto: Tesla
Tesla Model S Americká Tesla S je nepochybne "brutálne" výkonným autom, ale nie takým, ako to uvádza výrobca.
Tesla je síce v Nórsku populárna, dokonca jej predaje dokážu vyletieť na horné priečky tamojšieho rebríčka registrácií, ale to neznamená, že Nóri sú len fanatickí ochrancovia životného prostredia. Dôvody, prečo luxusné americké elektromobily kupujú, nie sú nijako vznešené. Tamojšia vláda totiž štedro dotuje nákup elektromobilov a zároveň poskytuje množstvo výhod, napríklad parkovanie zadarmo či možnosť legálne využívať jazdné prúdy pre verejnú dopravu. Kto by odolal?

A hoci vďaka tomu nórski majitelia Tesiel ušetria množstvo peňazí, nie je im jedno, čo za tie vložené dostanú. Už začiatkom roka sa objavili sťažnosti, že Tesla S nemá v skutočnosti výrobcom deklarovaný výkon ani udávané zrýchlenie. Namiesto 700 koní ich namerali „len“ 564. Nie je to málo a zrýchlenie pod štyri sekundy tiež, ale ide o princíp. Skupina 150 majiteľov Tesly S preto v júni podala žalobu za zavádzanie a spor s automobilkou vyhrala. Tá im následne vyplatila 50 000 nórskych korún, čo je približne cca 5 600 eur. Teraz uspelo v spore ďalších 126 majiteľov.

Teslu to bude stáť ešte viac peňazí. Každému oklamanému zákazníkovi pošle na účet až 75 000 nórskych korún, teda si 7 300 eur. K svojim elektrickým miláčikom tak prídu ešte lacnejšie. Prípadne sa môžu rozhodnúť pre iné bonusy vrátane modifikácie ich áut. Pravdepodobne pre nejakú formu výkonového upgradu. Tentoraz ale aspoň nie na úkor daňových poplatníkov, ktorí jazdia na normálnych vozidlách, no napriek tomu sa podieľajú na dotácii elektromobilov iným občanom Nórska.

Tu sa to však pre Teslu skončiť nemusí. V krajine jazdia ďalšie stovky amerických elektrických limuzín. A je pravdepodobne len otázkou času, kedy aj ich majitelia zatúžia po odškodnení. Spomínané precedensy im otvárajú bránu k úspechu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Model S #Tesla Motors
Články podľa značiek