Koniec policajných naháňačiek? Pomôcť majú šípky s GPS

Polícia sa občas nevyhne prenasledovaniu unikajúcich zločincov. Naháňačka je pritom krajné a nebezpečné riešenie. Tak pre políciu, ako aj pre ostatných účastníkov premávky. Čoskoro by sa mohla stať minulosťou. Ak totiž viete, kde zločinci sú, nemusíte v uliciach predvádzať „filmové scény“.

23.12.2016 19:00
debata (4)
Zariadenie StarChase je vystreľovacím modulom s... Foto: StarChase - GPS šípka pre
StarChase - GPS šípka pre Zariadenie StarChase je vystreľovacím modulom s GPS. Prichytí sa na karosériu unikajúceho vozidla. Polícia má potom dokonalý prehľad o polohe nič netušiacich páchateľov. Naháňačka sa môže skončiť.

Polícia tvrdí, že najbezpečnejšia policajná naháňačka je tá, ku ktorej nikdy nedôjde. Inak sú v hre životy polície, zločincov, a najmä nevinných svedkov, ktorí sa jednoducho ocitnú v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Končiť sa to môže skutočnými tragédiami. Ako sa im však vyhnúť? V USA tvrdia, že majú recept. Volá sa StarChase a je veľmi jednoduchý. Ide o vystreľovací modul s GPS, akúsi šípku, ktorú polícia vystrelí na unikajúce vozidlo. Zabudovaná je v zariadení integrovanom do prednej masky policajného vozidla.

Vystreľovacie zariadenie je integrované do... Foto: StarChase - GPS šípka pre
StarChase - GPS šípka pre Vystreľovacie zariadenie je integrované do prednej masky policajného vozidla.

Modul je vybavený prísavkou, ktorá ma zabezpečiť, aby sa šípka pevne prichytila na karosériu vozidla. To síce môže byť v dramatických okamihoch problém, ale ak sa to podarí, má polícia vyhraté. Môže okamžite spomaliť, vypnúť majáky a skončiť s nebezpečným prenasledovaním. Následne sleduje pohyb páchateľov na monitore. Podľa policajných štatistík spomalí do dvoch minút aj vozidlo s páchateľmi. Samozrejme, v presvedčení, že sú „za vodou“.

Zariadenie ovláda polícia z riadiaceho panelu. Foto: StarChase - GPS šípka pre
StarChase - GPS šípka pre Zariadenie ovláda polícia z riadiaceho panelu.
To dáva polícii výhodu. Vie, kde sa páchatelia nachádzajú a kde nakoniec zastavia. Potom môžu využiť moment prekvapenia a zločincov zatknúť oveľa bezpečnejším spôsobom a prakticky nepripravených. Všetko má však aj svoje slabšie stránky. Výrobca StarChase pripúšťa, že šípka sa nemusí k vozidlu prichytiť, napríklad ak je jeho karoséria mokrá, zasnežená alebo príliš znečistená. A problémom by mohla byť aj cena 5 000 dolárov. Úspešnosť 80 %, ktorú preukázalo zariadenie v testoch, však za životy nevinných stojí.
StarChase - GPS šípka pre
StarChase - GPS šípka pre
+4StarChase - GPS šípka pre

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #StarChase
Články podľa značiek