TEB: Čínsky obkročný autobus chátra a zavadzia. Ide o podvod?

Malo to byť geniálne riešenie problémov prehustenej dopravy v obrovských mestských metropolách. Teraz sa však zdá, že projekt revolučného čínskeho obkročného autobusu bol len bublinou. Od leta stojí na testovacej dráhe a zaberá tri z piatich jazdných pruhov. Stáva sa z neho vrak.

09.01.2017 16:00
00 57a1e7ff9e246 Foto:
Čínsky obkročný autobus chátra v provizórnom hangári už viac ako pol roka. Od augustovej testovacej jazdy neprešiel ani meter. Je to veľký podvod?
debata (6)

Pamätáte sa na vlaňajšie správy o geniálnom čínskom vynáleze – obkročnom autobuse TEB (Transit Elevate Bus)? Mal byť liekom na problémy mestskej hromadnej dopravy. Vďaka uloženiu kabíny na vysokých bočniciach a jazde po koľajniciach by dokázal ignorovať dopravné zápchy. Stojace autá by jednoducho nadišiel. Výstavba potrebných tratí a zastávok by si pritom v porovnaní s metrom vyžiadala len približne 16 % investícií. Nečudo, že záujem oň už prejavili veľké metropoly. Zdalo sa, že všetko je na dobrej ceste.

Transit Elevate Bus absolvoval v auguste prvú skúšobnú jazdu na trati dlhej 300 metrov, vybudovanej v meste Čchin-chuang-tao. Zmestilo sa doň 300 ľudí, pričom vízia počítala s 1 400 cestu­júcimi, ak by TEB jazdil v súpravách. Lenže už krátko nato sa začali objavovať podozrenia, že celý projekt, za ktorým stál inžinier Song Youhou, je iba bublinou a lákadlom na investorov. Naznačovalo to už veľmi pochybné spracovanie dráhy a nástupnej stanice. To všetko pripomínalo amatérsku prácu šitú horúcou ihlou. Betón sa rozpadával a farba olupovala.

Prvé skeptické názory na TEB sa objavili už... Foto: China Car News
TEB - Transit Elevate Bus Prvé skeptické názory na TEB sa objavili už vlani v lete. Mnohí si všimli, že TEB aj samotná dráha sú vybudované neskutočne amatérsky.

Chybičky krásy mal aj samotný autobus. Na povrch tiež vyplávali informácie, že hlavný konštruktér mal len základné vzdelanie a že autori projektu nedokázali odpovedať na otázky, ako bude TEB zvládať zákruty a či príliš neobmedzí prevádzku, keďže sa pod jeho podlahu zmestia jedine autá vysoké 2,1 metra, pričom výškový limit v Číne je 4,5 metra. A ak si to dáme do súvisu s komunitným financovaním, vďaka ktorému sa podarilo získať 50 miliárd juanov, mohlo by ísť o sofistikovaný podvod.

Ani farba nedokáže zakryť šlendriánsku prácu. Foto: China Car News
TEB - Transit Elevate Bus Ani farba nedokáže zakryť šlendriánsku prácu.

Realita je taká, že testovací prototyp od svojej augustovej jazdy neprešiel už ani meter. Nehybne stojí v narýchlo vybudovanom hangári bez akejkoľvek údržby a chátra. Všetky ďalšie testovacie jazdy boli odložené na neurčito. A liezť začína na nervy aj samotným obyvateľom čínskeho mesta. Zaberá totiž spolu s príslušenstvom už viac ako polroka tri z piatich jazdných prúdov dôležitej dopravnej tepny. Takže namiesto toho, aby doprave uľahčil, vytvára zápchy. Podľa informácií čínskych médií od neho dávajú preč ruky aj samotní investori.

Spoločnosť TEB Tech, ktorá stojí za vývojom a výrobou, prepúšťa zamestnancov. Nič teda nenasvedčuje tomu, že technologická novinka speje k zdarnému koncu.
TEB - Transit Elevate Bus
TEB - Transit Elevate Bus
+11TEB - Transit Elevate Bus
TEB - Transport Elevated Bus
TEB - Transport Elevated Bus
+11TEB - Transport Elevated Bus

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #TEB #Transport Elevated Bus
Články podľa značiek