Ako zarobiť na Dieselgate? Američania už na to prišli. Z áut vracajú torzá

Špekulanti sa nájdu všade vo svete. Aj v USA. Tamojší majitelia Volkswagenov, postihnutých aférou Dieselgate, ich automobilke vracajú „oholoné na kosť“. Dostanú zaplatené a ešte zarobia na dielcoch.

10.01.2017 19:00
Dieselgate - vrátené Volkswageny Foto:
Áno tento Volkswagen Golf bez masky, svetiel a ďalších komponentov sa americkému zákazníkovi podarilo vrátiť automobilke. Tá mu zaň uhradila plné odškodné. Ďalšie peniaze získal za predaj dieslov svojmu známemu.
debata (26)

Na rozdiel od Európy, kde musí Volkswagen autá postihnuté emisnou aférou Dieselgate iba upraviť v súlade s platnými emisnými normami, majú majitelia vozidiel s logom VW v USA možnosť svoje autá s klamlivým softvérom vrátiť automobilke. Tá je ich pritom povinná vykúpiť v trhovej cene, ktorú mali pred vypuknutím škandálu. A zdá sa, že tento proces, presnejšie podmienky procesu spätného odkúpenia, nedomyslela právne do dôsledkov.

Zmluva s americkými úradmi totiž hovorí iba o tom, že vrátiť možno každý Volkswagen v prevádzkyschopnom stave, poháňaný motorom 2,0 TDI, vybaveným softvérom manipulujúcim s údajmi o emisiách. Výraz „prevádzkyschopný“ je ale príliš vágny, či široký a tak si ho majitelia dotknutých áut začínajú vysvetľovať po svojom. Jednoducho, prišli na to, ako môžu na afére Dieselgate ešte aj zarobiť.
Takto vyzeral dotknutý VW Golf predtým, než sa... Foto: Reddit
Dieselgate - vrátené Volkswageny Takto vyzeral dotknutý VW Golf predtým, než sa ho majiteľ rozhodol vrátiť.
Ako? Autá začali vracať nekompletné. Napríklad bez reflektorov, masiek chladičov, niektorých častí karosérie alebo interiéru. Tie plánujú predať ako náhradné diely. A darí sa im. Potvrdzujú to už niektoré prípady, zverejnené samotnými majiteľmi na sociálnych sieťach. Volkswagen nerobí pri preberaní nekompletných vozidiel v USA problémy. Pravdepodobne sa chce vyhnúť ďalším súdnymi ťahaniciam. Situácia zašla až tak ďaleko, že na diskusných fórach sa to hemží radami, ako postupovať.
A toto je potvrdenie, že za nekompletné auto... Foto: Reddit
Dieselgate - vrátené Volkswageny A toto je potvrdenie, že za nekompletné auto dostal majiteľ plné odškodné.

Jeden z úspešných špekulantov sa chváli, že odstrojené vozidlo vrátil za plné odškodné bez prieťahov asi za pätnásť minút. Všetko doložil účtom. Ďalší majiteľom odporúča, čo môžu na aute odmontovať. „ Vyberte koberčeky, náhradné koleso, hever, vypustite olej, chladiacu kvapalinu a novú batériu nahraďte starou. Odmontovať môžete kryt schránky pred spolujazdcom, výplne dverí aj plató kufra.“ Z priložených fotografií navyše vyplýva, že Volkswagenu nechýbajú ani spomínané svetlá či nárazníky.

Hoci nejde o etické chovanie, Američanom zatiaľ takáto prax prechádza hladko. Pre automobilku ale ide nepochybne o neočakávaný problém, pretože komplikuje ďalší osud odkúpených áut, na ktorých môže zarobiť predajom alebo demontážou na náhradné diely.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #dieselgate
Články podľa značiek