Volkswagen zastaví výrobu Passatu. Dopyt po ikone klesá

Volkswagen Passat, donedávna jeden z pilierov prosperity Volkswagenu, má problémy. Len v Európe klesol dopyt po tomto modeli vlani o viac ako osem percent. V nemeckom Emdene na to reagujú nútenou odstávkou.

27.01.2017 12:00
debata (9)
Volkswagen Passat sa v Európe nepredáva tak... Foto: Volkswagen
VW Passat - výroba Emden Volkswagen Passat sa v Európe nepredáva tak dobre, ako by si automobilka priala. Vlani záujem klesol o 8,4 %. Preto znižuje jeho produkciu nútenými odstávkami závodu v Emdene.
Volkswagenu sa síce v globálnych číslach darí, napokon vlani predal na celom svete 10,3 milióna áut, čo bol nárast o takmer štyri percentá v porovnaní s rokom 2015. A s najväčšou pravdepodobnosťou sa mu podarilo prekonať doterajšiu svetovú jednotku – japonskú Toyotu. Za rast vďačí najmä čínskemu trhu. V Európe ale jeho predaje stagnujú. Umiestnil tu vlani 1 714 646 áut, čo bolo o 0,5 percenta menej než rok predtým. Pokles zaznamenal odbyt Golfu (-7,8 %), keďže sa čaká na jeho novú generáciu, aj Passatu. Ten padol dokonca až o 8,4 % a musel sa rozlúčiť s účasťou v prvej desiatke najpredávanejších európskych áut.

Za vlaňajšok mu patrí až 12. priečka. Pritom ide o relatívne nový model, ktorý sa dostal do predaja pred približne troma rokmi. Pokles môže súvisieť s aférou Dieselgate, ktorá otriasla imidžom firmy, ale aj so všeobecným trendom poklesu záujmu o klasické modely strednej triedy. Ich odbyt sa v Európe znížil vlani o 4,4 %. Zákazníci prechádzajú masovo k SUV a ku crossoverom. Len vlani stúpol trh v tomto segmente o neuveriteľných 21 %. Volkswagen na situáciu reaguje ďalšou odstávkou závodu v nemeckom Endene, kde Passat vyrába. „Máme problémy v Anglicku, Turecku a Rusku,“ povedal zástupca automobilky.

Nútená odstávka prebieha od 25. januára do 2. februára. A ďalšie „výrobné prázdniny“ hrozia Passatu 16., 17. a 21 februára. Závod v Emdene, ktorý zamestnáva 9 000 pracovníkov, je pritom na pokles predaja Passatu obzvlášť citlivý. Len nedávno tu totiž skončila produkcia 4-dverového kupé Volkswagen CC a ešte nenabehla výroba pripravovanej vlajkovej lode Arteon.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Passat #Emden
Články podľa značiek