Blesk z jasného neba: Jozef Kabaň v Škode končí. Bude šéfovať dizajnu BMW!

Slovenský dizajnér Jozef Kabaň, ktorý je od roku 2008 šéfdizajnérom značky Škoda, zamieri ešte tento rok do služieb BMW. K personálnym zmenám vydali tlačovú správu obe automobilky.

08.02.2017 14:45
debata (10)
Jozef Kabaň sa v polovici tohto roka... Foto: BMW
Jozef Kabaň Jozef Kabaň sa v polovici tohto roka „presťahuje“ z Mladej Boleslavi do Mníchova. Táto správa je doslova bleskom z jasného neba. Na nedávnej prezentácii modernizovanej Octavie vo Viedni, kde sa osobne zúčastnil, nič nenaznačovalo, že zamieri do BMW.
Slovenský dizajnér Jozef Kabaň, ktorý od roku 2008 zodpovedá za dizajn vozidiel Škoda, zmení v polovici roka svoje pôsobisko. Nastúpi v BMW na post, ktorý doteraz zastával Karim Habib. Kabaň bude hlavou tímu pre dizajn modelov BMW. Po jeho boku bude pracovať Domagoj Dukec, ktorý je novým šéfdizajnérom divízie ekologických modelov BMW i. Obaja dizajnéri sa budú zodpovedať už len šéfovi dizajnu celej skupiny BMW Group Adrianovi van Hooydonk, ktorý má na starosti aj Mini a Rolls-Royce.

Pre rodáka zo Slovenska je to nepochybne veľká výzva a obrovský kariérny úspech. Napriek dlhoročnému pôsobeniu v Škode, kde sa stal autorom tretej generácie Fabie, tretej generácie Octavie, tretej generácie Superbu, Rapidu či najnovšieho SUV Kodiaq, nie sú prémiové autá cudzie. Napokon, jednou z jeho prvých prác bol hyperšport Bugatti Veyron. Takýto vstup do sveta automobilového dizajnu sa nepodarí každému. Neskôr pracoval pre Volkswagen aj Audi. Je napríklad autorom exteriéru Audi A5 minulej generácie.

Jeho stopa v Škode ale zďaleka neskončí. Na trh práve prichádza Kodiaq, „štvoroký“ facelift Octavie a v jeseni bude mať premiéru druhá generácia menšieho SUV Škoda Yeti. Pod všetkými novinkami je opäť podpísaný práve Kabaň. K personálnym zmenám už vydali vyhlásenia obe automobilky. Škoda sa s Kabaňom lúči so slovami: „Jozef Kabaň v posledných rokoch rozvoja podniku výrazným spôsobom ovplyvnil dizajn a emocionalitu značky. Ďakujeme mu za vykonanú prácu a do budúcnosti mu želáme všetko najlepšie.“

V Mníchove víta Kabaňa a Dukeca šéfdizajnér BMW Group Adrian van Hooydonk. „Teším sa tomuto posilneniu dizajnového tímu. Obaja noví dizajnéri prinášajú skúsenosti, talent a víziu, ktoré potrebujeme pre budúce smerovanie dizajnu našich modelov.“ Kedy sa objaví prvé BMW z pera slovenského dizajnéra, nie je známe. Vývoj úplne nových modelov trvá dnes približne štyri roky, takže auto s kompletne „slovenským“ dizajnom príde najskôr na prelome desaťročí.

Dovtedy sa ale Kabaň bude určite podieľať na rozpracovaných projektoch a modernizáciách súčasných modelových radov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #BMW #Škoda #Jozef Kabaň
Články podľa značiek