DS7 Crossback: Francúzske prémiové SUV nachytané v Paríži

Možno už na autosalóne v Ženeve uvidíme premiéru veľkého luxusného SUV z prémiovej divízie koncernu PSA. Inak by asi francúzska automobilka vynaložila viac úsilia na zamaskovanie svojej novinky, ktorá sa preháňa ulicami Paríža.

14.02.2017 16:00
DS 7 Crossback  - Paríž Foto:
Nové väčšie SUV DS 7 Crosback by malo byť blízkym príbuzným Peugeotu 3008 a 5008. Na dĺžku mu tak môžeme hádať 4,5 až 4,6 metra.
debata

Predaje luxusných „Citroënov“ nejdú tak, ako by si to koncern PSA predstavoval. Teda aspoň nie v Európe. V Číne sa totiž novej značke darí. Tamojší zákazníci berú DS za čosi podobné ako BMW, Audi alebo Mercedes-Benz. Lenže na starom kontinente nestačí prezliecť mainstreamovú techniku do luxusného kabáta. A už vôbec nie, ak v modelovej ponuke chýba SUV. Z portfólia DS hrá na túto strunu jedine DS 4 Crossback, čo je málo, ak uvážime, že ide len o outdoorovú verziu klasického DS 4. To by sa však malo čoskoro zmeniť. Predaje má priviesť k plusovým číslam úplná novinka – veľký crossover DS 7 Crossback.

Ako vidieť, klasické prístroje vystrieda... Foto: Frank@Twitter
DS 7 - Paríž Ako vidieť, klasické prístroje vystrieda digitálny kokpit.

Ten bude určený nielen pre Čínu, ale aj Európu. Premiéra je pravdepodobne za rohom, keďže v uliciach Paríža sa už podarilo zachytiť DS 7 Crossback bez akejkoľvek kamufláže. A nevyzerá zle. Príslušnosť k značke potvrdzuje veľkou čelnou maskou s chrómovými lištami lemujúcimi reflektory. Pri pohľade na zadný stĺpik si zas možno spomeniete na predošlú generáciu Audi Q5. O samotnom aute ale veľa nevieme. Isté je, že základom bude modulárna platforma EMP2, ktorá slúži mnohým modelom koncernu PSA od Peugeotu 308 až po dodávku Citroën Spacetourer. DS 7 Crossback si však pravdepodobne požičia verziu z nového Peugeotu 5008.

To by znamenalo približnú dĺžku 4,6 metra a motory s objemom 1,6 litra, pri diesloch maximálne 2,0 litra. Do hry má však vstúpiť po prvýkrát plug-in hybridná sústava. Tú má tvoriť preplňovaný benzínový 4-valec s objemom 1,6 litra, naladený minimálne na 110 kW, elektromotor s výkonom 80 kW a 8-stupňová prevodovka. Či bude motor v prevodovke, alebo na zadnej náprave, tak ako pri dieselhybridnom DS 5, nie je známe. V každom prípade, „zástrčkové“ DS 7 Crossback dostane li-ion batérie s kapacitou 13 kWh, čo by mohlo zaručiť čisto elektrický dojazd do vzdialenosti 50 až 60 km.

Viac by sme sa mali dozvedieť už o pár dní. Ak bude DS 7 Crossback debutovať v marci v Ženeve, iste si nenechá koncern informácie až na poslednú chvíľu. Zvlášť ak už na internete kolujú neoficiálne snímky z parížskych ulíc. Takáto reklama žiadnemu modelu neprospieva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Citroen #DS #DS 7 #DS 7 CRossback
Články podľa značiek