Toyota predala už 10 miliónov hybridov! Trvalo to dvadsať rokov

Toyota oznámila, že koncom januára dosiahol jej kumulatívny predaj hybridných vozidiel hranicu 10,05 milióna kusov. V roku 1997 to ale tak nevyzeralo.

21.02.2017 16:00
Toyota Prius - výroba Foto:
Toyote sa podarilo priam nemožné. Z neznámej hybridnej technológie, ktorá prišla v roku 1997 spolu s prvou generáciou Priusu, sa stala masová záležitosť.
debata (1)

Celé sa to začalo v roku 1997 uvedením modelu Prius na japonský trh. Išlo o prvý sériovo vyrábaný hybrid planéty. Prius sa stal rýchlo symbolom ekologického vozidla. „Keď sme na trh uvádzali Prius, nikto ani len netušil, čo je to hybrid. Tých, ktorí na ňom jazdili, nazývali technologickými maniakmi. Vďaka týmto prvým priekopníkom, ktorí dali Priusu šancu, sú dnes hybridy čoraz populárnejšie a vezú sa na vlne úspechu, ktorá ich vyniesla z neznáma až medzi štandard,“ povedal Takeši Učijamada, predseda predstavenstva spoločnosti Toyota, ktorý je známy ako otec Priusu.

Zo systému hybridného pohonu Toyota Hybrid System (THS), ktorým bol vybavený Prius prvej generácie, sa v roku 2003 vyvinul systém THS II a III, ktorý Toyota následne použila v širokom spektre modelov vrátane štvrtej generácie Priusu, ktorý bol prvým modelom postaveným na modulárnej platforme TNGA. Dnes zišlo z výrobných liniek japonskej automobilky už viac ako desať miliónov hybridných vozidiel. Tento medzník sa pritom podarilo dosiahnuť len deväť mesiacov po tom, čo sa celkový objem predaja vyšplhal koncom apríla vlaňajšieho roka na hranicu deviatich miliónov hybridov.

Hybridná technológia je dostupná aj pre Yaris, Auris, Camry, SUV RAV4, ale aj úplne nový crossover CH-R. Uplatnila sa tiež v celom portfóliu sesterskej prémiovej značky Lexus od najmenšieho hatchbacku CT200h až po luxusnú limuzínu LS600h a SUV RX. Toyota odhaduje, že k 31. januáru 2017 sa vďaka používaniu hybridných vozidiel namiesto klasických benzínových podobnej veľkosti a s porovnateľným jazdným výkonom, vyprodukovalo približne o 77 miliónov ton emisií CO2 menej a ušetrilo sa zhruba 29 000 miliónov litrov benzínu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #hybrid #Toyota Prius
Články podľa značiek