Tesla vlani prerobila 773 miliónov dolárov. A ide stavať Gigafactory

Americká Tesla je zvláštnou automobilkou. Vlani síce znížila svoju stratu, ale opäť skončila v červených číslach. Pritom plánuje obrovské investície do nových podnikov v Európe aj v Ázii.

28.02.2017 12:00
debata (9)
Tesla vlani opäť nezarobila ani jeden jediný... Foto: Tesla Motors
Tesla Model 3 - 2017 Tesla vlani opäť nezarobila ani jeden jediný dolár. Vytrhnúť ju má nový Model 3, teda lacnejší elektromobil s cenou okolo 35 000 dolárov, ktorý má prísť na trh už v polovici tohto roka.

Americký výrobca elektromobilov zverejnil výročnú správu svojich hospodárskych výsledkov. Z nich vyplýva, že za celý rok 2016 dodal zákazníkom rekordných 76 230 kusov vozidiel, čo stálo za rastom tržieb o 73 % na sedem miliárd dolárov. Stratu sa Tesle síce podarilo v medziročnom porovnaní znížiť o 116 miliónov dolárov, ale napriek tomu skončila v červených číslach s mínusom 773 miliónov dolárov. Za poklesom straty však stojí najmä predaj emisných kreditov, ktoré predáva automobilkám s nadlimitnou produkciou CO2.

Napriek obrovským stratám Tesla investuje do... Foto: Tesla
Tesla - Gygafactory Nevada Napriek obrovským stratám Tesla investuje do výstavby nových Gigafactory. Jedna z nich bude stáť aj v Európe.
Vlani získala za tieto kredity 215 miliónov dolárov, čo je o 103 miliónov viac ako v roku 2015. Ak by s nimi neobchodovala, jej strata by sa vyšplhala na 988,4 milióna dolárov. Tesla obhajuje straty pred svojimi akcionármi najmä investíciami do výskumu a vývoja. Tie vlani predstavovali 834,4 milióna dolárov. Prevádzkové náklady sa vyšplhali na 1,4 miliardy dolárov. Napriek negatívnemu obchodnému výsledku naďalej pracuje na štarte produkcie nového menšieho modelu Tesla 3.

„Tesle nejde o dnešok, ale o zajtrajšok. Ide o Model 3,“ pripomenul Efraim Levy, analytik firmy CFRA Research. Do čiernych čísiel by teda mohol amerického producenta posunúť práve tento lacnejší elektromobil, na ktorý už má niekoľko stotisíc objednávok. Jeho produkcia je vraj pripravená na jún. Už z minulosti ale vieme, že predošlé modely mali vždy veľký časový sklz. Tesla tiež plánuje obrovské investície do výstavby nových Gigafactory, a to aj za hranicami USA.

Okrem domáceho závodu v Kalifornii má z jednej tretiny dokončený závod v Nevade, kde spustí montáž Modelu 3. „ Inštalácia výrobného zariadenia pre Model 3 je v plnom prúde vo Freemonte aj v Gigafactory 1 v Nevade, kde sme už začiatkom januára spustili výrobu batériových článkov. Tento rok očakávame, že dokončíme výber pre lokality Gigafactory 3 a 4, prípadne 5,“ spresnil Elon Musk. Gigafactory 3 bude stáť v Európe a so štvorkou a päťkou ráta Tesla v Číne a v Indii. V budúcnosti chce pomocou nových závodov vyrábať Tesla až 600 000 áut ročne.
Tesla Model 3 - 2017
Tesla Model 3 - 2017
+6Tesla Model 3 - 2017

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Gygafactory
Články podľa značiek