BMW X3 2018: Ide do tuhého. Nové SUV už testujú vo Švédsku

Na jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom ukáže BMW tretiu generáciu SUV X3. Pozornosť na to upriamuje prvými snímkami zamaskovaných prototypov. Testuje ich v ukrutnom mraze švédskeho mestečka Arjeplog.

09.03.2017 16:00
debata
Nová generácia BMW X3 sa už preháňa po ľadovom... Foto: BMW
BMW X3 - 2018 Nová generácia BMW X3 sa už preháňa po ľadovom povrchu zamrznutých jazier. Len 56 km od polárneho kruhu.

Stáva sa z toho už pomaly bežný rituál. Skôr než dorazia špionážne snímky od nechcených fotografov, automobilky zverejňujú tie vlastné. Nie inak je to v prípade tretej generácie BMW X3, ktorej premiéra je plánovaná na jesennú motoršou vo Frankfurte nad Mohanom. Mníchovská značka zverejnila sériu snímok zamaskovaných prototypov, ktoré vznikli len 56 km od polárneho kruhu v okolí švédskeho mestečka Arjeplog, kde testuje ich odolnosť proti mrazom a dolaďuje finálne jazdné vlastnosti. Napríklad aj systémov Dynamic Stability Control a Dynamic Traction Control, súvisiacich s pohonom oboch náprav xDrive.

Tretia generácia bude postavená na platforme... Foto: BMW
BMW X3 - 2018 Tretia generácia bude postavená na platforme CLAR, ktorá jej má priniesť úsporu hmotnosti približne 100 kg.

Z dôvodu „maskáčov“ veľa z dizajnu nevidíme, ale vyzerá to na evolúciu. Lenže opak je pravdou. Nová X3 využije novú modulárnu platformu CLAR, známu napríklad z novej generácie BMW radu 5, čo znamená prísľub nižšej hmotnosti, približne o 100 kg. Pod kapotou sa má okrem už známych naftových a benzínových 4-valcov TwinPower Turbo objaviť nová generácia radových 6-valcov a plug-in hybridný pohon, ktorý dnes používajú viaceré modely značky od radu 2 až po X5. Po prvýkrát vznikne ostrá verzia X3 M s výkonom vyšponovaným až na 500 koní, čo je 367 kW.

To, že mníchovská automobilka upriamuje pozornosť na novú generáciu X3 s takým veľkým predstihom, je celkom logické. Stredne veľké SUV patrí totiž k jej kľúčovým modelom. Len vlani z neho predala v Európe 47 455 kusov a za Atlantikom ďalších 44 196. A to sa môže aj napriek vysokému veku súčasnej generácie pochváliť rastúcim odbytom. Rovnaké očakávania má BMW aj od nástupcu. Aby nesklamal, skúša ho v rôznych častiach sveta a v extrémnych klimatických podmienkach. Napríklad aj v spomínanom mestečku Arjeplog, kde teploty nestúpajú nad mínus 20 stupňov Celzia.
BMW X3 - 2018
BMW X3 - 2018
+3BMW X3 - 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW X3
Články podľa značiek